Syksyllä nähtiin entistä hillitympi Kalle Aaltonen

Vili Uuskallio

Näihin sanoihin päättyi budjettikäsittelyn yleiskeskustelu maanantaina pidetyssä Lahden kaupunginvaltuuston kokouksessa. Puhujana oli Pro Lahti -ryhmän Kalle Aaltonen, jonka ryhmäpuheenvuoron pituudesta syntyi kokouksen puhuttavin episodi.

Valtuuston kokoomuslainen puheenjohtaja Hannu Rahkonen rajasi (valtuustoryhmien ohjeistamana) Pro Lahden varsinaisten ryhmäpuheenvuorojen ulkopuolelle aamupäivän keskusteluosuudessa. Aaltonen oli siinä käsityksessä, että hänen johtamansa järjestäytymätön ryhmä saisi edellisvuosien tavoin käyttää puheenvuoroonsa 15 minuuttia kuten muutkin valtuustoryhmät. Nyt hänen puheenvuoronsa tulkittiinkin osaksi yleiskeskustelua, jossa puheenvuorojen enimmäispituus on viisi minuuttia.

Aaltosen puheenvuoron typistäminen oli ryhmiltä ja puheenjohtajalta tarpeeton sekä valtuustotyön hengen vastainen provokaatio. Keskeytetyksi tullut Aaltonen hermostui ja syytti Rahkosta valehtelusta. Tapaus oli omiaan viemään huomiota pois valtuustossa käydyltä asiakeskustelulta.

Aaltosen kuohahdus tuskin oli kenellekään varsinainen yllätys. Hän on puhunut ahkerasti Lahden huumetilanteesta, turhina pitämistään hankkeista, tilakeskuksen tekemisistä ja luottamushenkilövalinnoista äänenpainoilla, jotka monesti ovat voimistuneet puheenvuoron loppua kohden.

Ennen maanantaina nähtyä tunteenpurkausta, syksyn ­aiemmissa kokouksissa nähtiin kuitenkin entistä rauhallisempi Aaltonen. Esimerkiksi valtuuston lokakuun kokouksessa hän toi asiansa esiin kiihtymättä lainkaan.

Uudenlainen tyyli voi selittyä sillä, että toisen kauden valtuutettuna Aaltonen alkaa olla jo rutinoitunut puhuja. Kenties hän on havainnut, että hillitty tyyli vetoaa kuulijoihin paremmin kuin mesoaminen. Tai sitten Aaltonen on muuttanut esiintymistään kuunneltuaan muiden neuvoja. Niitä on saattanut tulla kaupungin johdon suunnasta tai valtuustokollegoilta.

Oma veikkaukseni on, että Aaltonen valmistautuu jo tuleviin kuntavaaleihin. Esiintymällä maltillisesti hän parantaa mahdollisuuksiaan saada ehdokkaita Pro Lahden riveihin. Seuraaviin vaaleihin niitä voi löytyä esimerkiksi salin oikealta laidalta.

Jos ja kun Pro Lahti haluaa kasvattaa paikkamääräänsä nykyisestä (2), sen on omaksuttava valtuustotyön keskeiset pelisäännöt. Niihin kuuluvat esimerkiksi luottamuspaikkajaon periaatteet, osallistuminen ryhmien välisiin neuvotteluihin sekä valtuutetun arvolle sopiva käytös.

Todennäköisesti Pro Lahdenkin ajamat asiat edistyisivät paremmin, jos ryhmä pyrkisi rakentavaan yhteistyöhön vastakkainasetteluiden ja konfliktien sijaan. Jännite voi olla Aaltoselle polttoaine, mutta pitkän päälle se käy raskaaksi eikä johda mihinkään.

Edellisissä kuntavaaleissa puolueiden ulkopuoliset ryhmät nousivat suurimmiksi Kärkölässä ja Asikkalassa. Suurissa kaupungeissa valta on tukevasti puolueiden käsissä. Pro Lahdella on pitkä tie vallan kahvaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.