Ei huolta alijäämästä

Lahden valtuuston yli yhdeksäntuntisessa budjettikokouksessa riitti puhetta valtuutettujen kuunneltavaksi. Katja Luoma

Lahden valtuusto sai kulumaan vuosittaiseen talousarviokokoukseensa tauot mukaan lukien enemmän kuin täyden työpäivän, tarkalleen ottaen 9 tuntia 36 minuuttia.

Kulutettua aikaa voi pitää pitkänä ottaen huomioon työn tuloksen. Puhetta piisasi, mutta valtuusto ei tehnyt käsittelemäänsä esitykseen kuin yhden pienen lisäyksen. Sekään ei tässä vaiheessa kasvattanut budjetin loppusummaa edellyttäessään virkamiesten vain selvittävän lisäbudjetin tarvetta vähävaraisten nuorten liikuntaharrastuksen edistämiseksi.

Olemattomiin muutoksiin oli syynsä. Kaupunginhallitus oli jo kuukausi sitten onnistunut täydentämään kaupunginjohtaja Pekka Timosen alkuperäistä esitystä siinä määrin kattavasti, että poliittiset paineet tulivat sillä kutakuinkin hoidetuksi.

Kaupunginhallitus kasvatti budjettia runsaalla kahdella miljoonalla eurolla ohjaamalla lisää rahaa tukityöllistämiseen, perusopetukseen ja harrastustoimintaan. Niinpä useimmat poliittiset ryhmät eivät enää valtuustossa tunteneet tarvetta paisuttaa budjettia, jonka alijäämä kasvoi ilmankin lähes kymmeneen miljoonaan euroon.

Ei valtuustossa juuri kuultu esityksiä myöskään budjetin karsimiseksi, vaikka reilusti miinusmerkkisenä se on räi­keästi vastoin valtuuston omaa linjausta, jonka mukaan kaupungin talouden tulisi olla tasapainossa kuluvan nelivuotiskauden päätteeksi. Tämä ei ole edes näköpiirissä, vaikka vaalikausi on jo ylittänyt puolivälin krouvin.

Demarit ja vihreät perustelivat tekemättä jättämiään tasapainotusesityksiä jo etukäteen sillä, että kymmenen miljoonan euron alijäämän kurominen umpeen edellyttäisi liian kirveleviä leik­kauksia palveluihin nyt, kun hyvinvointiyhtymältäkin on tulossa 40 miljoonan euron lisälasku. Löysät on otettu pois jo ajat sitten, joten äkkijarrutus tähän hätään saattaisi jopa lisätä kustannuksia myöhemmin.

Ei tasapainottavia toimia esittänyt kamreeripuolueeksi usein mainittu kokoomuskaan. Se tyytyi sinänsä aiheellisesti paheksumaan, ettei puskurien syöminen ole pitkän päälle hyväksyttävää. Runsaiden leikkausten kannalla olivat vain perussuomalaiset. He olisivat ottaneet miljoonakaupalla rahaa pois kulttuurilaitoksilta ja ympäristöpääkaupunkihankkeelta.

Muut ryhmät tyrmäsivät perussuomalaisten esitykset populistisina, mitä ne toki olivatkin. Vaikka on liioittelua sanoa Suomen elävän kulttuurista, on selvää, että lahtelaisetkaan eivät elä vain leivästä, koulutuksesta ja sotesta. Viihtyisä ja vetovoimainen kaupunki ja sen asukkaat tarvitsevat myös kulttuuria, jonka osuus budjetista on pelkkä rikka isossa rokassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu