Rinne teki Paaterosta syntipukin, mutta riittääkö se?

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ajautui perjantaina puolustuskannalle pestäessä postijupakan jälkipyykkiä. Jussi Nukari

Maata ravisteleva niin sanottu postigate sai perjantaina ensimmäisen poliittisen uhrinsa, joka tuskin jää viimeiseksi. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi tehtävästään sen jälkeen, kun pääministeri Antti Rinne (sd.) oli ilmaissut tyytymättömyytensä hänen toimintaansa. Paatero jäi saman tien paikalta sairauslomalle.

Rinteen mukaan Paatero ei ollut onnistunut tekemään Postin johdolle selväksi, mikä on valtio-omistajan eli hallituksen tahto kysymyksessä, joka koski Postin pakettilajittelijoiden asemaa yhtiön kaavailemien uudelleenjärjestelyjen yhteydessä.

Käytännössä Rinne antoi entiselle luottoministerilleen potkut. Seuraa Paatero saanee lähiaikoina ainakin Postin hallituksesta, jota Rinne niin ikään moitti kovin sanoin pikaisesti järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Pakottavan tarpeen kertoa oma näkemyksensä Rinne oli saanut Postin hallituksen puheenjohtajan Markku Pohjolan aamuisesta tiedotteesta. Siinä Pohjola kiisti Rinteen torstaina eduskunnan kyselytunnilla esittämän väitteen, jonka mukaan Postin hallitus toimi vastoin omistajan tahtoa siirtäessään pakettilajittelijat halvempaan työehtosopimukseen.

Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa esitetty suullisesti tai kirjallisesti, että valtio omistajana vastustaisi pakettilajittelun liikkeenluovutusta. Hänen tiedotteensa osoittautui nopeasti poliittiseksi dynamiitiksi. Se sai opposition, joka muutenkin on epäillyt Rinteen ja Paateron puheita, kysymään, puhuiko pääministeri jälleen muunneltua totuutta eduskunnan edessä.

Osa oppositiosta ehti jättää asiasta jo alkuviikosta välikysymyksen, jonka käsiteltyään eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta ensi viikolla. Paateron osalta tilanne on silloin jo ohi, mutta Rinne on yhä liipaisimella. Tämä selittää sen vimman, jolla pääministeri perjantaina puolustautui.

Rinne syytti jyrkin sanoin kaikkia osapuolia paitsi itseään. Paatero ei avustajineen ollut hänen mukaansa viestittänyt riittävän selvästi Postille, että työehtoja ei saa huonontaa. Rinne itse muistutti huomauttaneensa tästä Postin johdolle jo viime keväänä oppositiojohtajana ja puhuneensa asiasta sen jälkeenkin.

Postin hallitusta Rinne syytti virheellisen tiedon levittämisestä ja yrityksestä häivyttää keskeisiä päivämääriä. Se on raju syytös, jonka jälkeen Rinteelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin junailla Postin hallitukselle ero – sikäli kuin hän itse selviää kuivin jaloin luottamusäänestyksestä. Pääministerin puheet ovat herättäneet niin paljon kysymyksiä, että hallituskumppanitkin ovat jo havahtuneet poikkeuksellisesti peräämään tapahtuneesta selkoa. Se enteilee Rinteelle lisää harmia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu