Kuusysi jäi piikiksi Super-Hessun lihaan

Jukka Airo

Osuipa kirjastosta luettavaksi kotimaisen sarjajalkapallon kaikkien aikojen maalintekijän Heikki Suhosen (s. 1951) tuore elämäkerta:.

Turkulaisen Matias Strozykin kirjottaman opuksen nimeä ei ole pilattu vaatimattomuudella. Sama pätee Suhoseen. Hänet tunnettiin voitontahtoisena persoonana, joka ei tarpeen tullen säästellyt sanojaan sen paremmin tuomareita, yleisöä, vastustajia kuin omia joukkuetovereitaan kohtaan.

Suhosella oli myös varaa aukoa päätään. Hän teki vuosina 1969–1986 SM-sarjassa 206 maalia. Saavutus jäänee lyömättömäksi nyt, kun kaikki kynnelle kykenevät jalkapalloilijamme pelaavat suurimman osan urastaan ulkomailla.

Paljasjalkainen turkulainen edusti koko pitkän uransa TPS:ää lukuun ottamatta yhtä vuotta pääkaupungissa HJK:n riveissä. Sekin kausi tuotti Suomen mestaruuden, joita Suhonen voitti Aurajoen rantamilla kolme.

Kirjassaan Suhonen väittää, että hänellä olisi palkintokaapissaan kultamitaleja tuplasti enemmän ilman erästä lahtelaista jouk­kuetta. Tepsillä oli 1980-luvulla ehkä seuran kaikkien aikojen lahjakkain yhdistelmä, jonka olisi pitänyt purjehtia mestaruudesta toiseen. Kertaakaan se ei kuitenkaan pokaalia pokannut, koska Keijo Voutilaisen Kuusysi ehti aina edelle.

Hapan maku yhä suussaan Suhonen muistelee syksyä 1984, jolloin TPS ja Kuusysi pelasivat mestaruudesta kaksiosaisen loppuottelun. Ensimmäisessä osassa Lahdessa TPS painosti vimmatusti, mutta Kyykän maalissa Ismo Korhonen oli kuin muuri ja tolpat huolehtivat lopusta. Ja kun Kyykkä iski neljästä paikastaan yhtä monta maalia, mestaruus oli ratkaistu ja toinen ottelu Turussa (4–4) pelkkä muodollisuus. ”Silloin tähdet määräsivät, että Kuusysi oli mestari”, Suhonen uskoo.

Yksin astrologian piikkiin Suhonen ei Kuusysin mestaruuksia sentään laske. Hän kehuu tuolloista Lahden ylpeyttä kovaksi ja hyvähenkiseksi joukkueeksi, jonka kantavana voimana oli kuulemma pelaajien viha valmentajaansa kohtaan.

Lahdessa asiasta vallitsee toinen käsitys. Kuusysin kultaisen sukupolven edustajat ovat kiittäneet viisi vuotta sitten edesmennyttä Voutilaista taitavaksi psykologiksi, joka onnistui vahvistamaan nuoren joukkueen itseluottamuksen rajattomaksi. Se oli menestyksen salaisuus.

Ikään kuin ei olisi pelaajana saanut Kuusysistä kyllikseen, Suhonen sai lahtelaiset piikiksi lihassaan myös lyhyeksi jääneellä valmentajan urallaan.

Kaudella 1991 hänen onnistui piiskata TPS pitkään voittoputkeen, jonka päässä odotti mestaruuden ratkaissut viimeinen ottelu. Ikävä kyllä vastassa oli taas vanha vainooja Kuusysi, joka tällä kertaa Antti Muurisen johdolla löi TPS:n 1–0. Voittomaalin teki Hiihtostadionilla 7 000 katsojan edessä Ismo Lius, pääsarjan kolmanneksi kovin maalintekijä 189 osumallaan.

Lius olisi saattanut rikkoa Suhosen ennätyksen, ellei hän olisi virunut parhaina vuosinaan yhden kauden Ruotsissa Örgryten vaihtopenkillä sen sijaan, että olisi tehtaillut sinäkin kesänä maaleja kotimaan kentillä. Mutta se on jo toinen juttu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 2. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 3. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 4. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 5. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 6. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 7. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 8. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 9. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 10. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 11. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 12. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 13. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 14. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 15. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.