Lukijalta: Pankit voisivat lopettaa myös koron perinnän

Marko Suuronen

Korona-virus murjoo tällä hetkellä pahasti Suomen yritysmaailmaa, etenkin palvelusektoria.

Monien pienyrittäjien tulot ovat romahtaneet äkkirysäyksellä ja tulovirta tyrehtynyt lähes tyystin.

Ongelmallista on, että monet kannattavat, liiketoiminnaltaan terveetkin eri alojen yritykset ovat joutuneet talouskurimuksen kouriin ilman omaa syytään.

R avintola-alaa on lisäksi koitellut hallituksen sulkemispäätökset, jotka sinänsä ovat oikeat, koska tällä on turvattu kansalaisten terveyttä.

Vaarana on että monet pienyrittäjät, joista monet ovat perheyrityksiä, joutuvat talousongelmiin tai jopa ajautuvat yritystoiminnan lopettamiseen.

Valtiota on huudettu apuun ja huutoon onkin jo vastattu avaamalla eri rahoituskanavia yrittäjien taloustilanteen helpottamiseksi.

Lisäksi elinkeinoelämä ja yritykset itse ovat tarjonneet hallitukselle yhteistyön kättä ja valmiit auttamaan tilanteen helpottamiseksi.

Monet vuokranantajat, etenkin pienemmän sellaiset, ovat tulleet yrittäjiä vastaan alentamalla tai poistamalla vuokriaan.

On kuitenkin selvää että valtio joutuu ottamaan lisävelkaa ja paljon joka merkitsee että velka hipoo 3-4 vuoden päästä 160-180 miljardia euroa. Tämä ylittää EU:n määrittämän sallitun velkamäärän bruttokansantuotteesta komeasti.

Tästä seuraa että edessä on koviakin päätöksiä talouden tasapainottamiseksi.

Valtiovallan ja yrityselämän lisäksi peräänkuuluttaisin taloustalkoisiin pankkisektoria.

Kun esimerkiksi ravintoloitsija Kalle Kattila on hankkinut avaamaansa ravintolaan uuden uunin, kattilat, kipot ja kupit, on hän hakenut siihen todennäköisesti pankista lainaa. Sen lyhennykset ja korot juoksevat huolimatta siitä, ettei hänen ravintolassaan tehdään yhtäkään lautasellista lihapullaperunoita.

Monen pienyrittäjän muuttuvat kulut, kuten palkat, ostot jne. saadaan poikki, mutta kiinteät kulut juoksevat.

Nyt toivoisi myös pankeilta vastaantuloa yrittäjiä kohtaan, kuten Kalle Kattilan lainan maksuun. Pankit kyllä auliisti tarjoavat lyhennysvapaita kuukausia, mutta tämä sopii heille paremmin kuin hyvin. Mitä pitempään lainaa maksetaan, sitä enemmän se pankille tuottaa korkojen muodossa.

Rahaliikenteen liiketoimintariskiä ei oteta vastuulle, vaan se siirtyy yrittäjälle. Sehän olisi kauhistus, jos Kalle menisi ja makselisi lainansa pois ennen aikojaan.

Reilumpaa olisi, että tässä tilanteessa myös koronmaksu perutaan ja lainan hoitaminen pienyrittäjiltä keskeytetään määräajaksi.

Lainanhoidon katkaisuun voisi kuvitella pankeilla olevan varaa. Kun katsoo esimerkiksi Nordea-konsernin liikevoittolukuja, on pankki takonut kolmen viime vuoden aikana viivan alle voittoa yhteensä noin 10 miljardia euroa.

Huonosti ei OP-konsernillakaan ole mennyt, kun vastaava luku on n. 2,8 miljardia euroa.

Lisäksi voisi tässä kohtaa muistuttaa pankkeja 1990-luvun lamasta.

Tuolloinhan pankkien avokätisen rahanjakamisen seurauksena lasku veronmaksajille oli kymmeniä miljardeja markkoja.

Nyt olisikin pankeilla moraalinen mahdollisuus olla mukana yhteisissä talkoissa tilanteen pelastamiseksi.

Tämä olisi pankkienkin etu, koska kun Kalle Kattila ja monet muut saavat yrityksensä pyörimään ja pysymään pystyssä, he tekevät investointeja ja ovat pankkien asiakkaita myös tulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu