Päivi Rämön kolumni: Ikätontuille ei paran paska ole sen rumempi sanonta kuin joku himputin pimputti

Päivi Rämö

Läylämö Kurkijalka istui sohvallani ja mutusteli voileipää. Keskustelimme kulkutaudin kamaluuksista ja vierailukiellosta, joka ei onneksi koskenut tonttuystäviä. He eivät sairastele eivätkä kuljettele viruksia vanhoissa nahoissaan.

Läylämö heilutteli ilmeikkäästi käsiä puhuessaan, kunnes voileipä juustoineen, lihahyytelöineen ja suolakurkkuineen mätkähti perintömatolleni.

– No voihan paran paska, Läylämöltä pääsi.

– Ei hätää, tehdään uusi hiukopara, ei kun pala, minä lohdutin. Kostutin mikrokuituliinaa ja pyyhkäisin vähät rasvajäljet pois. – Kerropa jotain para-asioista sillä aikaa, kun minä veistän lisää limppua.

Janosin paratietoutta, jota minulla oli niukasti. Sen tiesin, että erotukseksi tontuista ja henkiolennoista para piti tehdä itse. Sen rustaamiseen tarvittiin tikkuja, tilkkuja ja rumia noitakonsteja, ja se pantiin naapureihin varastamaan ruokaa ja rahaa. Eikö vain?

– Olet oikeilla jäljillä, Läylämö myönsi ja hörppäsi kahvia. Hän oli siirtynyt pöydän ääreen, kun panin vanhan lakikirjan istuinkorokkeeksi.

– Paran paska oli arkipäiväinen näky esi-isien aikaan. Kun para kävi ruokavarkaissa, se sulloi tavarat mahaansa ja suuhunsa, ja jos tuli tehtyä ylikuorma, siitä piti sontia osa pois. Jätös näkyi läikkänä pihalla tai navetan lattialla. Meille ikätontuille ei paran paska ole sen kummempi manaus kuin joku himputin pimputti.

– Vieläkö paroja mahtaa olla työelämässä?

– Arvaapa vain, Läylämö sanoi ja hekotti hetken. – Tunsin 1920-luvulla pirtutrokarin, jolla oli kirjanpitäjänä ikivanha para. Se oli kulkenut suvussa ainakin neljäsataa vuotta, eikä sen vanhuutta huomannut muusta kuin siitä, että se kyyhötti mieluummin konttoritöissä kuin rymysi varkaissa. Saman paran arvelen olevan työssä edelleen. Suvun nykyiset perilliset ovat hekin vaurastuneet ihmeen kaupalla, naiset löytäneet ähkyrikkaita aviomiehiä ja miehet viisikymmentä vuotta nuorempia vaimoja.

– Ei kai? Jopas nyt!

– Ei kannata kadehtia paran omistajaa, voi siitä tulla sen tuhannen vahinkokin. Ne ovat aika arvaamattomia ja paljon ilkeämpiä kuin me tontut.

Läylämö hyppäsi alas tuolilta lähtöä tekevän näköisenä. Olin vielä utelias:

– Minkä rankaisun paran omistamisesta sai, jos jäi kiinni?

– Jalkapuuhun siitä joutui kolmien kirkonmenojen ajaksi. Mutta minäpä tästä hilpaisen ratottamaan muita ihmisystäviäni. Kiitos kahvista ja onnea paran askartelemiseen!

Läylämö livahti naureskellen tiehensä.

En minä uskaltanut yrittää paran tekoa, vaikka toisaalta olisi ollut lysti katsoa, millaisia pakinoita se kirjoittaisi tekeillä olevaan kirjaani. Paran paskaa kyllä käytän maustamaan niitä työrupeamia, jolloin läppärin näppäimistö nakuttaa virhelyöntejä kymmenen kappaletta viiden sanan virkkeeseen.

Kirjoittaja on hollolalainen pakinoitsija.

marttaminia@luukku.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.