Lukijalta: Ilmastotavoitteita ei voi nytkään unohtaa – uusia kriisejä tulee

Merja Mäkisalo-Ropponen

Viimeiset viikot ovat monelle olleet raskaita ja ahdistavia, mutta myös osoittaneet, että Suomessa on edelleen voimissaan yhteisöllisyyden ja välittämisen kulttuuri.

Pandemia on todistanut sen, että meillä on globaaleja haasteita, jotka on ratkaistava yhdessä.

Tämä pandemia ei ole viimeinen kaikkia valtioita koskettava kriisi, jonka tulemme kohtaamaan.

Jos emme saa hillittyä ilmaston lämpenemistä, joudumme tulevaisuudessa kohtaamaan kenties vielä suurempia ja pitkäkestoisempia kriisejä, joista selviytyminen on vieläkin hankalampaa.

Epidemian torjunnassa monet hallitukset ovat perustaneet politiikkatoimensa tieteelliseen tietoon epidemian käyttäytymisestä, ja tähän toimintaan kansalaiset ovat laajasti antaneet tukensa.

Tämä osoittaa sen, että ihmiset ovat valmiita luopumaan taloudellisista eduista terveyden turvaamiseksi. Vastaavaa toimintamallia tulee käyttää jatkossa myös ilmastopolitiikassa.

Jos emme saa hillittyä ilmaston lämpenemistä, joudumme kohtaamaan kenties vielä suurempia kriisejä.

Kestävästä kehityksestä ja ilmaston lämpenemisestä puhutaan tällä hetkellä liian kapea-alaisesti ja indikaattoreita tarkastellaan erillisinä toisistaan.

Enemmän tulee puhua ilmastokestävyydestä ja sen tukemisesta.

Enemmän on keskityttävä myös ilmastopolitiikan laajaan kokonaisuuteen ja sen vaikutuksiin kansantalouteen, työllisyyteen, terveyteen ja hyvinvointiin.

Ilmastonmuutoksen hallinta ja siihen sopeutuminen edellyttävät muun muassa taloudellisten ja terveydellisten riskien kiihkotonta tunnistamista ja tunnustamista.

Toivon, että ilmastotavoitteiden saavuttamisesta saadaan aikaan samanlainen yhteinen tahtotila kuin koronakriisin hoidossa. Panostaminen luontoon ja puhtaaseen teknologiaan ei ole Suomelle pelkästään kuluerä. Se on mitä suuremmassa määrin myös kilpailuvaltti.

Nyt on jo käynnistynyt työ koronakriisistä ulospääsyn suunnitteluun ja jälkihoitoon.

Hallitus on luvannut tässä työssä huomioida hallitusohjelman tavoitteet sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän yhteiskunnan rakentamisesta.

Yhdellä rysäyksellä rajoituksia ei kuitenkaan voida purkaa. Edelleen on myös muistettava, että rajoitusten aikana kaikista kansalaisista mahdollisimman hyvän huolen pitäminen auttaa meitä palautumaan normaaliin elämään nopeammin.

Kirjoittaja on Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustaja (sd)

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut