Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Tyrmistyttävä päätös Iitin riippusillasta

Maanantaina 20.4. Iitin kunnanhallitus päätti olla myöntämättä poikkeuslupaa Kymijoen ylittävälle riippusillalle. Otimme tiedon tyrmistyneenä vastaan.

Iitin matkailu ry käynnisti Harakkakosken luontopolku- ja riippusiltahankkeen toteuttaakseen Iitin kuntastrategiaa.

Myös Iitin kunnanhallituksen on toteutettava kuntastrategiaa – tähän velvoittaa kuntalaki. Kunnanhallitus myös teki maaliskuussa 2019 Iitin matkailu ry:n kanssa sopimuksen, jossa luovutti käyttöoikeuden omistamaansa alueeseen luontopolun toteuttamiseksi.

Tämän sopimuksen pohjalta uskalsimme lähteä hakemaan hankerahoitusta ja viemään projektia eteenpäin. Hankkeesta on jo aiheutunut merkittäviä kustannuksia. Nyt annettu kielteinen päätös murentaa uskoa kuntaan sopimuskumppanina.

Hankkeen avulla Iitin matkailu ry olisi toteuttanut kaikille kuntalaisille avoimen ja maksuttoman virkistyskohteen. Tänä keväänä me kaikki olemme viimeistään huomanneet luonnon merkityksen. Luontokohteet ja reitit ovat olleet enemmän kuin tarpeeseen.

Hankkeeseen ei olisi käytetty kunnan rahaa lainkaan, vaan rahoitus olisi saatu Pohjois-Kymen kasvun Leader-rahoituksesta, säätiöiltä ja yksityisiltä rahoittajilta.

Kuusamossa siltoja on rakennettu vain toimenpideluvalla toisin kuin täällä Iitissä.

Näistä merkittävä osa on Mankala oy sekä lähes kaikki alueen matkailuyritykset. Mankala oy on myös luovuttanut käyttöoikeuden omistamilleen Kymijoen ranta- ja vesialueilleen hanketta varten.

Hankkeen ja etenkin riippusillan vastustajat ovat useasti nostaneet esiin seikan, että riippusilta ei ole turvallinen ja/tai sen turvallisuutta ei voida taata.

Suomessa on tälläkin hetkellä useita riippusiltoja luontokohteissa. Nämä ovat hyvin suosittuja näköalakohteita.

Esimerkiksi Kuusamon alueella on monta riippusiltaa, joiden suunnittelija on suunnitellut myös Iitin riippusillan. Lupakäsittelyt näyttävät myös eroavan melkoisesti, sillä Kuusamossa siltoja on rakennettu vain toimenpideluvalla toisin kuin täällä Iitissä.

Iitin kunnan rakennusviranomainen ei ole käynyt lainkaan sillan rakennuspaikalla, mutta on silti vastustanut sitä.

Kaikki muut viranomaistahot ovat olleet asialle myönteisiä, mm. avilta saimme myönteisen vesilupapäätöksen riippusillan rakentamiseksi. Myös alueen kaavojen laatija Pertti Hartikainen näkee, että hanke toteuttaa suositusta yhdistää hajanaisia virkistysalueita (Valtioneuvoston päätös vuodelta 2018).

Iitin kunnanjohtaja oli puoltanut poikkeuslupaa perusteluina mm. se, että hanke ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden muun käytön järjestämiselle.

Matkailu on Suomessa noin 15 miljardin palveluteollisuustoimija. On tutkittua tietoa siitä, kuinka paljon matkailijat jättävät euroja erilaisiin palveluihin vieraillessaan eri kohteissa. Käynnistämäämme hanketta tukivat sekä lähialueen matkailuorganisaatiot Lahti Region että Kinno Kouvolasta. Kaikki nämä tahot uskoivat, että hanke on merkityksellinen ja toteuttamiskelpoinen.

Uskomme, että laaja enemmistö kuntalaisista haluaisi uuden virkistyskohteen alueelle.

Riippusiltahanke syöksyi kunnanhallituksen päätöksellä Kymijoen syvyyksiin. Iitin matkailu ry aikoo kuitenkin jatkossakin edistää ja kehittää matkailuelinkeinoa Iitissä!

Iitin matkailu ry:n hallitus

Markku Yli-Kaitala, Ismo Kilkkilä, Pauli Komppula, Veli Hyyryläinen, Tiina Mitikka ja Annukka Linninen

Päijätsalon näkötorni kunnostetaan Sysmässä - luontopolulle tulossa kävijälaskuri