Lukijalta: Virtuaalikulttuuri toimii paremmin kaverin kanssa

Erika Huvinen

Näin poikkeustilan aikaan, kun kaikki paikkaan sidotut kulttuurikohteet ovat kiinni, on kulttuuri- ja taidelaitosten täytynyt keksiä uusia tapoja pitää tarjontaansa esillä.

Monet ovatkin vastanneet tilanteeseen luomalla esimerkiksi virtuaalikierroksia museoihin ja taidenäyttelyihin tai julkaisemalla tallenteita menneistä teatterinäytöksistä tai järjestämällä konsertteja verkon välityksellä.

Uskoisin näiden vastaavan monien ihmisten tarpeisiin, sillä kerrankin arjesta saattaisi löytyä ylimääräistä aikaa, jota käyttää kulttuuriin tutustumiseen, mikä saattaa muulloin arjen keskellä jäädä kiireellisempien askareiden varjoon.

Lahden Sotilaslääketieteen museo on auki verkossa

Itse vierailin verkon välityksellä maailman kuuluissa museoissa, sekä suomalaisesta tarjonnasta Ateneumissa, joiden näyttelyihin pääsin tutustumaan heidän verkkosivujensa kautta. Olen katsonut Suomen Kansallisoopperan tallenteita edellisten kausien baleteista sekä oopperateoksista, sekä kuunnellut online-konsertteja.

Itselleni korostui virtuaalikulttuurivierailuja tehdessä, kuinka vahvasti kulttuurikokemukseen on tottunut liittämään ajan, paikan, tilan ja tunnelman. Nyt keskittyminen pääsi helposti herpaantumaan kotona, kun oli liian tutussa ympäristössä ja monen häiriötekijän ympäröimänä.

Eikä useinkaan ole tullut ruokailtua teatteriyleisössä tai etenkään parsittua paidan helmaa kesken esityksen.

Kunnes sain oivalluksen! Enhän käy normaalistikaan kulttuuritapahtumissa yksin. Haluan yleensä aina seuraa, jotta voin keskustella näkemästäni ja kokemastani. Samoin teatteriin, museoon tai konserttiin mennessä suljen puhelimeni. Eikä useinkaan ole tullut ruokailtua teatteriyleisössä tai etenkään parsittua paidan helmaa kesken esityksen.

Päätimme ottaa ystäväni kanssa retken samaan kulttuurikohteeseen ja olimme yhteydessä toisiimme vierailun ajan. Olin laittanut ylimääräiset häiriötekijät ja puhelimen hetkeksi pois ja luonut oman tilan ja ajan arjen keskelle. Vierailu löysi nyt aivan uuden ulottuvuuden ja keskittymisenikin kesti huomattavasti paremmin.

Kaikesta ympärillä tapahtuvasta kurjuudesta huolimatta sain iloita ystävistä, kulttuurista ja kulttuurilaitoksien panoksesta toteuttaa tällaisia mahdollisuuksia. Suosittelen ottamaan hetkeksi katseen pois uutisista ja uppoutumaan kulttuurin maailmaan. Vielä paremmaksi kokemus muuttuu, jos pääset sinne kaverin kanssa!

Lahdenkin museot mukana koronamuistojen tallentamisessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut