Markus Pirttijoen Esalainen: Trauma synnytti kiukun, jolle piti löytää sopiva kohde

Markus Pirttijoki

Mikä meininki? Veikkaanpa että kansan syviä tuntoja tulkitsi tällä viikolla parhaiten Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski, joka kirjoitti tiistaina Twitteriin, että ”kaikki on päin helvettiä”.

Saarikoski sai kimmokkeen Iltalehden uutisesta, jossa kerrottiin Postin toimitusjohtajan ja tämän vaimon konsulttiyhtiön saaneen Business Finlandilta 100 000 euron rahoituksen. Iltalehden tietojen mukaan yrityksellä oli voitonjakokelpoisia varoja 339 000 euroa. Ja onhan näitä ollut muitakin; varojensa tai toimintansa puolesta sellaisia yrityksiä, joiden ei kuvittelisi olevan koronan vuoksi polvillaan.

Saarikoski ei ole vihoissaan yksin. Varmasti meistä suomalaisista suuri osa on yhtä ymmällään: meneekö apu oikeaan osoitteeseen? Onko tämä sitä reilua meininkiä?

Suomalainen yhteiskunta elää tällä hetkellä traumaattista kriisiä, jonka ensimmäinen vaihe on shokki. Kriisi ja shokki alkoivat maanantaina 16. maaliskuuta, kun Suomi siirtyi valmiuslain piiriin. Tyypillistä shokkivaiheessa on, että ihmiset kieltävät tunteensa.

Shokin jälkeen traumaattisessa kriisissä tulee reaktiovaihe. Ne, jotka ensimmäinen vaihe oli lyönyt henkisesti kumoon ja lamauttanut, alkavat toisessa vaiheessa nousta ylös ja nähdä ympärilleen. Ne, joilla ei tähän mennessä ollut ollut tuntemuksia, alkavat saada niitä hyvin voimakkaina.

Suomi siirtyi reaktiovaiheeseen 8. huhtikuuta. Suomen Kuvalehti oli edellisenä iltana uutisoinut Suomen valtion omituisista kasvosuojainkaupoista Tiina Jylhän ja Onni Sarmasteen kanssa. Tarina oli kuin Kummelin sketsistä, mutta totta. Tunteet saivat tästä oivallisen kasvualustan.

Viha yltyi entisestään, kun julkisuuteen tuli tietoa siitä, miten Business Finland auttaa koronan runtelemia yrityksiä. Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki oli näkyvin, muttei varmasti ainoa yrittäjä, joka sai kiukun niskaansa.

Reaktiovaiheen kannalta oli huonoa ja vaarallista, että tällaisia asioita pääsi tapahtumaan juuri silloin, kun kansalla oli suuri tarve täyttää faktatyhjiötään.

Liian moni ajattelee tällä hetkellä, että kaikki on päin helvettiä. Shokkivaiheessa tukahtuneet tunteet tulevat nyt pintaan normaalia voimakkaampana. Maskikaupoista ja Business Finlandin rahoista tunteet saivat järjellä ymmärrettävän maalin. Kansa on nyt kaikkea muuta kuin yhdessä rintamassa, jota se oli vielä kriisin alussa.

Eteenpäin päästäkseen yhteiskunnan pitää palauttaa rivit suoriksi, jotta se voi siirtyä traumaattisen kriisin kolmanteen vaiheeseen, asian käsittelyyn. Silloin tapahtuneet ymmärretään ja aletaan rakentaa pohjaa neljännelle vaiheelle eli uudelleen suuntautumiselle.

Siihen ei päästä pikapotkuilla eikä muiden syyttelyllä. Ministereiden pitää ottaa enemmän vastuuta. Hallituksen pitää olla nöyrempi. Viestinnän yhteisistä rahoista pitää olla avointa. Kansan pitää saada kuulla sellaisia onnistumisia, että Kiinasta tilatut maskit toimivat ja yritystuilla on voitu perua lomautuksia. Nyt ei ole kikkailun eikä oman edun tavoittelun aika.

Kansa ymmärtää, kun tehdään ja perustellaan asiat niin, etteivät ne ole ristiriidassa yleisen oikeustajun kanssa.

ESS:n päätoimittaja markus.pirttijoki@ess.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 2. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 3. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 4. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 5. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 6. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 7. 1.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei ilmi uusia koronatartuntoja viikkoon
 8. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 9. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 10. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 11. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
 12. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
 13. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 14. Päivi Piiraisen Esalainen: Kivat reissukohteet löytyvät ihan läheltä
 15. Hyvinvointiyhtymän hallitus hylkäsi yksimielisesti oikaisuvaatimukset Iitin yöpäivystyksestä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.