Milja Kungaksen Esalainen: Kun en tiedä mitä tehdä – soitan pianoa

Milja Kungas

Milja Kungas

Jos sinun pitäisi nimetä kotisi rakkain esine tai kaluste, minkä sanoisit? Olen itse hulluna sänkyyn ja sohvaan ja kaikenlaisiin tuoleihin, mutta rakkain on silti vanha pianoni. Sen äärellä unohtuu moni maailmantuska.

Piano on elämää nähnyt, hieman kolhiintunutkin perintökalu. Sen väri on lämpimän ruskea ja ääni pehmeä, mutta kyllä koskettimista voimaakin lähtee. Kaikkea kun ei pysty sanomaan hiljaa ja nätisti, pianollakaan.

Välillä tosin joudun toppuuttelemaan keskimmäisen lapsen intoa, kun hän alkaa takoa koskettimia. En haluaisi puuttua riemuun, joka pienelle säveltäjälle ilmoille tuottamistaan äänistä syntyy. Silti aina hetken päästä tietyt, hakkaavina toistuvat äänet ovat omille korville hiukan liikaa – etenkin siinä vaiheessa, kun muu perhe ei pysty enää keskustelemaan keskenään.

Mutta lapseni – soita, soita vain.

Piano ei ole pelkkä tavara, vaan soitin joka tuottaa iloa soittajalle itselleen ja yleensä myös kuulijoille.

Nyt kun koti on myös työpaikka, työmatkoihin ei mene aikaa, ja pianon ääreen on voinut istahtaa harva se ilta. Kahlaan läpi toivelaulukirjoja edestakaisin. Kevättalvella ehdin hakea muutaman nuotin kirjastosta ennen sen sulkeutumista.

Olen innostunut nyt myös äänittämään laulua ja soittoa ja jakanut näitä tuokioita omilla Facebook-sivuillani. Ensin nolotti kovasti, koska a) en ole ammattilainen vaan iloinen harrastelija, b) pianoni on aina epävireessä, c) videot ovat täysin editoimattomia eli niissä näkyvät kodin kasat ja kuuluvat mahdolliset taustaäänet. Jostain kumman syystä lapsilla tuppaa olemaan aina silloin asiaa, kun äiti on tarttunut johonkin toimeen, on se sitten työtä tai pianonsoittoa.

Sittemmin olen päässyt kiusaantumisen yli ja hoksannut, että palautteen perusteella soitto-, laulu- ja höpöttelyvideot ovat ihan hauskoja.

Olen nauttinut suunnattomasti myös ammattilaisten live-lähetyksistä televisiossa ja netissä tänä keväänä.

On sitten kyse bändin harjoituksista treenikämpällä, oikeasta keikkapaikasta ilman yleisöä tai muusikon kotirappusilta soittamista toivekappaleista, näissä hetkissä on jotakin ainutlaatuista. Välillä niitä seuraa märässä tukassa pyjamassa, välillä ykköset päällä viinilasi kädessä. Nämä kaikki ovat pieniä elämyksiä, jotka painuvat mieleen ikuisiksi ajoiksi ja muistuttavat unohtumattomasta keväästä 2020.

Pianon sanotaan olevan helppo soitin, sillä äänen tuottamiseen ei tarvita kummoisia motorisia taitoja. Aloitin itse pianonsoiton kuusivuotiaana.

Toivoin ja sain viime vuonna lahjaksi ukulelen, jonka sanotaan niin ikään olevan helppo soittaa. Täytyy myöntää, että oma kärsivällisyyteni ei ole riittänyt vieläkään opettelemaan kolmea sointua enempää. Palaan rakkaan pianoni luo yhä uudelleen.

Lopulta kysymys taitaa olla yksinkertaisesti siitä, mistä tulee hyvä olo. Minulle sitä on muun muassa musiikki – koskettimien hively samalla kun laulan ääneen tunteet tuhannet.

Mikä tahansa sinulle iloa ja hyvää mieltä tuottaakaan, tee sitä nyt – niin kuin eläisit viimeistä kevättä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut