Lastensuojeluun löydettävä varat

Lasten ja nuorten hyvinvointi on sydämen asia, mutta valitettavan usein lastensuojelu jää rahanjaossa lapsipuolen asemaan. Sami Lettojärvi

Lastensuojelu on entistä pahemmin retuperällä.

Uudet tilastot kertovat, että lastensuojeluilmoituksia tehtiin Päijät-Hämeessä tammi-syyskuussa lähes 4 900. Määrä on 20 prosenttia suurempi kuin samaan aikaan vuosi sitten.

Työttömyys ja perheiden taloudelliset ongelmat näkyvät selvästi taustalla, sillä maakunnassa tehdään enemmän lasten­suojeluilmoituksia kuin maassa keskimäärin. Päihteiden ja huumeiden käyttö rasittaa yhä enemmän perheiden ja erityisesti lasten arkea. 

Ahdinko näkyy kasvavina kustannuksina. Yhä useampi nuori joudutaan sijoittamaan laitokseen, jolloin syntyy jopa 600 euron kustannus vuorokaudessa. Lastensuojelun laitoshoidon kustannukset kasvoivat alkuvuonna 15 prosenttia.

Liki katastrofia muistuttava tilanne ei tule yllätyksenä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tekee parhaillaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tilaamaa arvioin­tia lapsiperhepalveluista. Selvitys on tärkeä. Toivottavasti tulokset ja toimenpide-ehdotukset eivät jää ”pölyttymään” arkistoihin.

Ongelman kova ydin on perustason palvelujen puute.

Palveluja on riisuttu. Nuorten palvelut ovat niukat ja lasten vielä niukemmat. Viime vuonna Lahdessa ei ollut yhtään lasta ennaltaehkäisevissä perheiden lastensuojelun kodin- ja lastenhoito­palveluissa.

Peruspalveluiden kuihtuessa ruuhkautuu kallis erikoissairaanhoito.

Ratkaisuja on pohdittu matkan varrella riittävästi.

Kaikkein parasta olisi ennaltaehkäisy. Mitä aikaisemmin perheiden ja lasten ongelmiin tartutaan, sitä parempia ovat yleensä tulokset ja sitä vähemmän kuluu varoja.

Mittaamattoman suuri arvo on sillä, että apua saavat lapset ja nuoret pystyvät keskittymään siihen mihin pitääkin eli leikkiin, oppimiseen ja terveeseen kasvuun.

Käytännön parannuskeinoksi on ehdotettu perheklinikkaa. Sen tarvitsema kaksi miljoonaa euroa pyyhkiytyi kuitenkin raha­pulaisen hyvinvointiyhtymän budjetista.

Puhuttakoon perheterapiasta, oppilashuollosta ja muusta, johon ei välttämättä miljoonia tarvittaisi. Matalan kynnyksen palveluihin on viimeistään nyt löydyttävä varoja.

On hölmöä säästää, kun lopputuloksena on kymmenkertainen kustannus vuosien mittaan. Ongelma on tiedostettu. Toimivia parannuskeinoja tunnetaan useita. On tekemisen aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 2. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 3. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 4. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 5. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 6. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 7. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 8. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 9. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 10. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 11. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 12. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 13. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 14. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 15. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.