Paine kasvaa hallituksessa

Pääministeri Antti Rinne ei aio muuttaa mitään, vaikka gallupit kertovat sosialidemokraattien kannatuksen hupenevan. Pekka Ruissalo

Puolen vuoden ikää lähestyvä Antti Rinteen (sd.) hallitus seilaa kohti karikkoja.

Sujuvasti koottu enemmistöhallitus on tähän asti nauttinut talouden nousukauden jälkilämmöstä ja työllisyyden parantumisesta.

Polku on kuitenkin vasta alussa.

Erityistä huolta pääministeri tuntenee puolueensa kannatuksen laskusta. Tuorein Yleisradion gallup-luku sosialidemokraateille oli alle 14 prosenttia. Perussuomalaiset viilettää kärjessä 23 prosentissa. Väliin mahtuvat opposition kakkonen kokoomus ja hallituksen gallup-kärkeen noussut vihreät.

Kaikki vanhat ”yleispuolueet” eli kokoomus, demarit ja keskusta ovat kaukana perinteisten kannatusprosenttiensa alapuolella.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) lausahti jo monta gallupkierrosta sitten, että perussuomalaisten ja vihreiden vahvuus johtuu siitä, että niillä on selkeä kanta päivän suuriin kysymyksiin. Korostunut suopeus tai korostunut kriittisyys esimerkiksi maahanmuuttoon tarjoaa selkeän vaihtoehdon kansalaisille.

”Vanhoja” puolueita ei tunnu auttavan edes se, että valtaisa enemmistö suomalaisista vieroksuu jyrkkiä asenteita ympäristökysymyksistä, kehitysavusta ja ylipäätään asiasta kuin asiasta.

Demarit ovat hyytyneet pahasti. Osan kannatuksesta on haukannut päähallituspuolueen vastuu. Peruskannattajaa turhauttaa vitkastelu aktiivimallin poistossa. Vappusatanen kutistui. Postin omistajaohjaus, tai sen puute, kääntyy helposti päähallituspuolueen viaksi.

Gallup ei ole eduskuntavaalit. Uurnilla vasta ”veri punnitaan”, mutta kyllähän tässä paineita kasaantuu hallituksen sisälle. Vihreät voimaantuvat, mutta demarien alla maa värisee.

Näillä prosenteilla ei Antti Rinne välittäisi lähteä koettamaan onneaan vaaleissa. Ennenaikaisia eduskuntavaaleja ei ole toki näkyvissäkään, sillä Suomessa on päästy eroon menneiden vuosikymmenten epävakaudesta – vai onko päästy?

Juha Sipilän (kesk.) hallitus selvisi kalkkiviivoille asti vippaskonstilla, ja edeltävä hallitus ajautui loppuvaiheissaan farssiin.

Merkkinä nykyhallituksen säröilystä on pidetty Kelan johtajavalintaa, jossa keskusta ajoi opposition äänillä pääjohtajaksi Outi Antilan ohi demariehdokas Hanna Tainion.

Kyse oli tässä kuitenkin vain yhdestä eduskunnan alaisen organisaation johtopaikasta. Hallitusliiman pitävyys mitataan suuremmissa kysymyksissä, muun muassa sote-uudistuksen rakentamisessa, johon hallituspuolueet sitoutuivat keväällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu