Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Uutta puhtia kierrätykseen

Tulevan ympäristöpääkaupungin hengen mukaisesti Lahdessa kokeillaan mahdollisuutta lajitella kotitaloudessa syntyviä biojätteitä nykyistä perusteellisemmin. Tähän saakka biojätteitä on voinut muuttaa mullaksi omissa kompostoreissa, mutta useissa tapauksissa ne on pitänyt viskata muiden sekajätteiden joukkoon. Nyt tähän on kuitenkin tulossa muutos, alkuun kokeiluluontoisesti.

Päijät-Hämeen Jätehuolto PHJ on käynnistänyt uudentyyppisen ruokajätteen erilliskeräyspalvelun kokeilun Lahdessa. Kokeiluun pääsee mukaan 200 vapaaehtoista pientaloa, jotka haluavat aloittaa ruokajätteensä lajittelun erilleen sekajätteestä. Vapaaehtoisia haetaan kokeiluun toukokuun loppuun asti. Varsinainen kokeilu alkaisi ensi syksynä ja kestäisi vuoden.

Palvelu toimisi niin, että omakotitalon pihalle sijoitetaan 35 tai 50 litran erillinen astia biojätettä varten. Siihen kerätään kahden viikon ajalta kotitaloudessa syntyvät jätteet, minkä jälkeen keräysauto kuljettaa ne keskitetysti yhdelle pihalle sijoitettavaan suureen 240 litran biojäteastiaan. Tämä astia tyhjennetään niin ikään kahden viikon välein joko samana tai seuraavana päivänä siitä, kun pienastiat on tyhjennetty siihen. 240 litran astian pihalleen huoliva on ketjussa niin sanottu biolinkki, joka saa astian tyhjennyksen 5 euron hintaan, kun muille se maksaa 6,50 euroa. Linkkejä kokeiluun otetaan 30 ja tavallisia biojätteen lajittelijoita 170.

Lahtelainen omakotiasukas, kiinnostaako kokeilu? Kaikki pientalojen ruokajäte halutaan hyötykäyttöön

Lahden ammattikorkeakoulu LAB tutkii kokeilun aikana erilliskeräyksen kannattavuutta Euroopan aluekehitysrahaston ja Päijät-Hämeen liiton tukemassa Biosykli-hankkeessa.

Ympäristöarvojen ohella kokeiluun liittyy myös taloudellinen kannustin. Biojätteensä lajitteleva voi harventaa sekajätteiden tyhjennysväliä jopa 16 viikkoon. Kannattavuuden raja riippuu siitä, kuinka paljon asiakas maksaa sekajätteen tyhjennyksestä kuljetusyritykselle. Arviolta biojätteen erilliskeräys tulee kokonaisuudessaan halvemmaksi, kun sekajätteet tyhjennetään 10 viikon välein tai harvemmin.

On hyvä, että uusia käytäntöjä biojätteen keräykseen kokeillaan. Eikä tämän tarvitse jäädä ainoaksi kokeiluksi, sillä toimivin malli on haettavissa käytännön kokemusten kautta. Tärkeää on löytää kuluttajien kannalta kustannuksiltaan ja vaivan vaatimuksiltaan paras ratkaisu lähiaikoina, koska todennäköisesti EU:n tavoitteet ja kansallinen lainsäädäntö edellyttää erilliskierrätystä kaikille isommissa taajamissa asuville viimeistään vuoden 2024 alusta.

Biojätteensä lajitteleva voi harventaa sekajätteiden tyhjennysväliä jopa 16 viikkoon.