Kolumni: Pienten, vihreiden miesten taivaassa saa puristella takapuolia ja teettää raiskausharjoituksia

Eppu Salminen

Vuonna 2006 Briteissä tehtiin tv-sarja nimeltä . Siinä auto-onnettomuuteen joutunut rikosylikomisario Sam Tyler (John Simm) herääkin yllättäen menneisyydessä, vuodessa 1973. Kun Tyler palaa työpaikalleen Manchesterin poliisilaitokselle, kollegat istuvat pöytiensä ääressä hakaten vanhanaikaisia kirjoituskoneitaan tupakat suupielissä.

Leveissä solmioissa ja pulisongeissa naureskelevat etsivät taputtelevat ohi käveleviä sihteereitä takapuolesta ja heittelevät toisilleen rasvaisia kommentteja. Tyler on aivan pihalla. Hänestä tuntuu kuin hän olisi lentänyt Marsiin.

Tylerin tapaamat etsivät olisivat varmasti yhtä pihalla jos he matkaisivat tulevaisuuteen, nykyiseen #metoo-aikaan. He tuntisivat itsensä ulkopuolisiksi kuin vihreät miehet Marsista.

Ehkä heistä tuntuisi samalta kuin kansanedustaja Teuvo Hakkaraisesta, joka joutui lähtemään Arkadianmäen suutelutapauksen jälkeen sairauslomalle. Myös Lauri Törhösen kohtalo herättäisi etsivissä kummastusta. Miksi professori ei saisi ehdottaa kouluun pyrkijälle ryhmäseksiä? Kenties menneisyydestä saapuneet vieraat olisivat peloissaan. Kuten Teollisuusliiton 1. varapuheenjohtaja Turja Lehtonen, joka ei uskalla katsoa ketään edes silmiin omalla työpaikallaan, koska ei tiedä ”mitä siitä tulee”.

Meidän oman aikamme vihreät miehet ovat nyt ihmeissään.

Kallion lukiossa oli ilmaisutaidon opettaja, joka sai rauhassa teettää oppilaillaan raiskausharjoituksia vuosien ajan, osallistuen niihin itsekin, kunnes hänet äkisti irtisanottiin. Tampereen yliopiston teatterin ja draaman tutkimuksen professorina toiminut Panu Rajala puolusti laitoksella opettanutta ystäväänsä. Rajalasta miehen metodit olivat ”hyväksyttäviä”, nehän olivat peräisin Jouko Turkalta.

Teatterikorkeakoulun kunniaprofessorikin nimetty Turkka kertoi 1986 antamassaan haastattelussa, että parasta teatterissa oli saada ”paljon nuorta pillua”. Rehtoriaikanaan Turkka aloitti suhteen nuoren oppilaansa kanssa. Hän joutui jätetyksi ja kosti kirjoittamalla suhteesta teoksen . Siinä hän huorittelee nuorta ex-partneriaan ja nimittelee tätä ”veteläksi, vaaleaksi läskiksi ja ”lihavaksi rumilukseksi”. Tämä (mies)kriitikoiden ylistämä teos valittiin Finlandia-ehdokkaaksi.

Life on Mars -sarjan päähenkilö Tyler pääsee takaisin omaan aikaansa, mutta minne meidän aikamme vihreät miehet voivat mennä?

Menneisyyteen ei ole paluuta, mutta onko tulevaisuuteen? Ehkä heille on olemassa ikioma taivas jossa elää kuin vanhoina hyvinä aikoina. Ehkä vihreiden miesten taivaassa saa puristella takapuolia vailla seuraamuksia. Ehkä siellä voi teettää loputtomia raiskausharjoituksia, eikä taidelaitokseen pyrkivä nuori hätkähdä professorin ehdottamaa kielisuudelmaa. Naisia saa haukkua läskeiksi, ja persujen pikkujoulutkin jatkuvat ikuisesti.

Monet näistä miehistä ovat jo onnekseen eläkeiässä. Tässä #metoo-ajassa kärsityt päivät vähenevät hitaasti mutta varmasti. Taivas odottaa. Turkkakin on jo paikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 5. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 6. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 7. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 8. Lukijalta: 500 euron palveluseteli fysioterapiaan auttaisi vanhuksia ja yrityksiä
 9. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 10. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 11. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 12. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 13. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 14. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 15. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.