Kaikki naiset älkööt valitko tapettimallia

Mila Teräs

"Sinun pitää tietää kaikki, koska olet ollut jo 13 vuotta äiti!" tytär tokaisi pastakattilan äärellä.

Olen ruoanlaitossa hieman suurpiirteinen, ja lapsi oli koulussa oppinut pastankeitosta paljon enemmän kuin äidiltään.

Jäin miettimään tyttäreni sanoja. Olenko tullut antaneeksi lapselleni mallin äidistä, jonka pitäisi tietää kotona kaikki? Vai mistä moinen naisen malli kumpuaa?

Omassa ympäristössämme naiset toden totta vastaavat suurelta osin lasten vaatehankinnoista, yhteydenpidosta kouluun ja kavereiden vanhempiin. Äidit organisoivat koulun varainkeruut ja leipovat myyjäisiin mokkapalat.

Maanantaina vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. "Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä", totesi Canth yli sata vuotta sitten. Sama kehotus voisi kuulua nyt: "Kaikki naiset älkööt jääkö pidemmille hoitovapaille kuin miehet." Tai: "Kaikki naiset älkööt osallistuko keittiön tarve-esineiden tuote-esittelyihin." Ja: "Kaikki naiset älkööt valitko tapettimallia."

On hienoa olla perheen johtotähti, mutta samalla työtaakka kasvaa. Lisäksi vaikutusmahdollisuudet kodin ulkopuolella kaventuvat, jos suuri osa ajasta menee arjen säätöihin. Uhkaa käydä niin, että nainen jää pelkästään kotinsa johtajaksi.

Viime vuonna ilmestyneistä elämäkerroista 56 käsitteli miehiä ja ainoastaan 6 naisia. Tämä johtuu siitä, miten historiaa katsotaan ja keiden kokemuksia sieltä nostetaan esiin.

uutisoi viime viikolla, että vain kolmannes sen artikkeleissa esiintyvistä henkilöistä on naisia. Naisia ei mediassa nosteta esiin asiantuntijoina eikä arvostettuina tekijöinä yhtä paljon kuin miehiä. Suomessa johtajista vain 26 prosenttia on naisia. Naisia on edelleen ainoastaan murto-osa pörssiyhtiöiden johdossa tai politiikan huipulla. Naiset myös saavat yhä taistella paikastaan kirkon ylimmässä johdossa.

Ammatillinen eriytyminen sukupuolen mukaan on Suomessa räikeää. Kun tytöt sosiaalistetaan kodin ja perheen vastuunkantajiksi, ei ole ihme, että sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä suuri osa on naisia.

Lapsia tulisikin rohkaista tulemaan näkyviksi omien taipumustensa mukaisina tekijöinä ja osaajina – välittämättä siitä, mitä sukupuolta lapsi tuntee edustavansa.

Se, että naisen euro viimein saavuttaisi miehen euron tason, on asia, johon jokainen voi vaikuttaa. Muutos tasa-arvoisempaan maailmaan lähtee pienistä, jokapäiväisistä valinnoista. Vaikkapa siitä, että perheen vanhemmille annetaan yhtä paljon vastuuta kodista, arjesta ja lapsista.

Vaikka en ehkä osaakaan keittää täydellistä pastaa, haluan olla tyttärilleni esimerkkinä naisesta, joka keskittyy intohimoonsa, työhönsä. Sekin on tytärten rakastamista ja tukemista.

Esimerkeillä on väliä. Kun koulussa esiteltiin maan kaikki presidentit, tytär kotiin palattuaan kertoi silmät loistaen: "Äiti! Tarja Halonen oli ensimmäinen nainen presidenttinä."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.