Lukijalta: Lisää laitosapulaisia hoitokoteihin!

Liisa Salmi

Riittävätkö nykyiset toimintatavat kunnallisten ja yksityisten hoivakotien siivous-, pyykki- ja keittiöhuoltotöissä tartuntatautien ehkäisemiseksi ja yleensä muutenkaan?

Nämä työt kuuluvat arvokasta työtä tehneille laitoshuoltajille, eikä vaativaan hoitotyöhön koulutetuille lähi- ja sairaanhoitajille!

Mihin on kadonnut laitoshuoltajien ammattikunta siivoustyönohjaajineen useimmista maamme hoivakodeista?

Hoitotyöhön kouluttautuneet hoitajat joutuvat nykyisin tekemään työvuorossaan usein myös laitosapulaisten työt ikääntyneiden asiakkaiden vaativan hoivatyön lisäksi.

Tunnolliset hoitajat jaksavat vielä hetken, mutta kuinka kauan? Aikanaan he ovat hakeutuneet hoitoyön koulutukseen!

Ei ole ihme, että suuri joukko lähi- ja sairaanhoitajia haluaisi nykyisin siirtyä muille aloille. He eivät nykyisin ennätä toteuttamaan koulutustaan vastaavaa arvokasta hoitotyötä asiakkaiden parhaaksi, vaan väsyvät nykyisten toimintatyötapojen alle.

Työvuoroissaan hoitajat tekevät myös kaiken heille kuulumattoman työn. Tuo aika on kuuluisi asiakkaille.

Suojavarusteiden ja laitosapulaisten puute on myös paha uhka aseptiselle hoitotyölle hoivayksiköissä.

Hoivakotien siivous-, pyykki- ja keittiöhuoltoon on palkattava kiireesti myös laitosapulaisia! Työttömistä löytyy varmasti halukkaita kyseiseen työhön ja tarvittavaan lisäkoulutukseen.

Ikääntyneiden määrä tulee edelleen kokoamaan lähivuosina, eivätkä tulevat tartuntataudit koronaan lopu. Kaikki eivät jatkossakaan selviä kotihoidossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu