Mielipide: Miksi populismi voi hyvin?

Juhani Melanen

Uusliberalistisen markkinatalouden tärkeä elementti on finanssijärjestelmä, jossa toimijoina ovat erilaisten keskuspankkien lisäksi muun muassa hedge-rahastot, luottolaitokset, perintäfirmat, vakuutusala ja lakifirmat.

Valtion tehtäväksi onkin tullut taata yksityisen omistusoikeuden täysi turvaaminen. Valtion tukia onkin kohdistettu yksityistämiseen ja yksityisille yrityksille koko ajan enemmän, jotta vapaa markkinatalous toimisi kovassa vapaakauppakilpailussa.

Ajatuksena on luulo, että markkinamekanismi saisi pääomat valumaan alaspäin. Tämä ” trickle down effect” ei nyt valitettavasti vain toimi, koska suurin osa vapaista varoista valuu maailman 20 veroparatiisiin!

Miksi maailman itsenäiset valtiot eivät yksinkertaisesti lopeta näitä veroparatiiseja? Siksi, että monet diktaattorit ja maiden päämiehet ovat itse osallisina näissä laittomissa sijoituksissa ja rahanpesuissa!

Erinomainen esimerkki tästä on ikioman Sampo Pankkimme ostanut Danske Bank, joka jäi kiinni 230 miljardin dollarin rahanpesusta.

Media on erittäin visusti vaiennut asiasta, koska summa menee tavalliselta tossunkuluttajalta yli hilseen. Tiedetään, että tilinsiirrot ovat tulleet Venäjältä, Ukrainasta, Moldovasta ja Azerbaidzanista, mutta miten sen jälkeen on toimittu?

Heitä äänestävät ihmiset, joita noudatettu populistinen kuristuspolitiikka on kohdellut kovimmin.

Onko kukaan joutunut vastaamaan rahanpesusta oikeuteen? Voidaanko rikollisesti siirretyt summat saada koskaan veroparatiiseista takaisin? Nämä uskomattomat talousrikokset lakaistaan maton alle periaatteella "aika hoitaa asiat" ja "ihmisten muisti on lyhyt".

Maailman johtaviin taloustieteilijöihin kuuluva Mariana Mazzucato väittää, että nykyaikaisessa markkinajärjestelmässä talouskasvun voittoja käytetään osakemarkkinoiden manipulointiin pitkäaikaisten investointien sijaan.

Mazzucaton mukaan oikeistopopulismin nousu liittyy oleellisesti finanssikapitalismin kriisiin.

Taloustutkijat Hendriksen ja Fernandez taas näkevät äärioikeiston ja oikeistonationalistisen populismin syyksi uusliberalistisen offshore- järjestelmän. Hyvä kysymys juuri nyt koronapandemian raivotessa onkin, mitä lääketeollisuuden ja yksityisten terveysjättien veroparatiiseihin siirretyillä varoilla voitaisiin tehdä?

Arvokas demokratiamme on siirtynyt täysin häikäilemättömille miljardööripopulisteille siksi, että äänestäjät eivät ole todella käsittäneet, ketä ovat äänestäneet tai sitten ovat!

Donald Trumpin, Tsekin Andreij Babisin, Brasilian Bolsonaron ja Intian Marendra Modin sanomat ”kansan syvät rivit”, ” pienen ihmisen ääni” ja monet heppoiset sloganit ovat uponneet tähän ”oppimattomien” joukkoon kuin koronavirus.

Tämä valtiottomien oligarkkien ryhmä on ominut vallan ovelasti ja usein täysin laillisesti, koska ”kansa” on antanut heille valtakirjan tähän. Toisia populisteja, kuten Unkarin Viktor Orbania, Turkin Erdogania, Ranskan Marine Le Peniä ja Hollannin Gert Windersiä, kiinnostaa vain oma valta, suuret veronkevennykset ja protektionistinen ajattelu.

Heille tunnusomaista on röyhkeä valehtelu, älyllisyyden ja tieteen vähättely. Syyllistämällä koulutetut, feministit, sosialistit ja koko liberaali tiedonvälitys sekä ns. ”eliitti” luodaan ilmapiiri, jossa pääosaa näyttelee kauna, kateus ja vastakkainasettelu!

Populismipelissä, jopa vieraan vallan kanssa vehkeilyä ei pidetä sopimattomana. Uskomattominta ja täysin ristiriitaista on se, että heitä äänestävät ihmiset, joita noudatettu populistinen kuristuspolitiikka on kohdellut kovimmin ( USA).

Unkarilainen sukupuolentutkimuksen professori Andrea Petö menee suoraan asiaan ja uskoo, että tämä populistinen liikehdintä ja manipulointi uhkaa ihmisoikeuksia ja demokraatista arvomaailmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 4. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 5. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 6. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 7. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 8. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 9. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 10. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 11. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 12. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 13. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa
 14. Hanhituhoja korvataan nopeutetusti, 2,7 miljoonan euron hakemuspotista osa kohdistuu Päijät-Hämeeseen
 15. Oikeuskanslerille kanteluita Kiurun ilmoittamasta pakkokaranteenista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.