Mielipide: Miksi populismi voi hyvin?

Juhani Melanen

Uusliberalistisen markkinatalouden tärkeä elementti on finanssijärjestelmä, jossa toimijoina ovat erilaisten keskuspankkien lisäksi muun muassa hedge-rahastot, luottolaitokset, perintäfirmat, vakuutusala ja lakifirmat.

Valtion tehtäväksi onkin tullut taata yksityisen omistusoikeuden täysi turvaaminen. Valtion tukia onkin kohdistettu yksityistämiseen ja yksityisille yrityksille koko ajan enemmän, jotta vapaa markkinatalous toimisi kovassa vapaakauppakilpailussa.

Ajatuksena on luulo, että markkinamekanismi saisi pääomat valumaan alaspäin. Tämä ” trickle down effect” ei nyt valitettavasti vain toimi, koska suurin osa vapaista varoista valuu maailman 20 veroparatiisiin!

Miksi maailman itsenäiset valtiot eivät yksinkertaisesti lopeta näitä veroparatiiseja? Siksi, että monet diktaattorit ja maiden päämiehet ovat itse osallisina näissä laittomissa sijoituksissa ja rahanpesuissa!

Erinomainen esimerkki tästä on ikioman Sampo Pankkimme ostanut Danske Bank, joka jäi kiinni 230 miljardin dollarin rahanpesusta.

Media on erittäin visusti vaiennut asiasta, koska summa menee tavalliselta tossunkuluttajalta yli hilseen. Tiedetään, että tilinsiirrot ovat tulleet Venäjältä, Ukrainasta, Moldovasta ja Azerbaidzanista, mutta miten sen jälkeen on toimittu?

Heitä äänestävät ihmiset, joita noudatettu populistinen kuristuspolitiikka on kohdellut kovimmin.

Onko kukaan joutunut vastaamaan rahanpesusta oikeuteen? Voidaanko rikollisesti siirretyt summat saada koskaan veroparatiiseista takaisin? Nämä uskomattomat talousrikokset lakaistaan maton alle periaatteella "aika hoitaa asiat" ja "ihmisten muisti on lyhyt".

Maailman johtaviin taloustieteilijöihin kuuluva Mariana Mazzucato väittää, että nykyaikaisessa markkinajärjestelmässä talouskasvun voittoja käytetään osakemarkkinoiden manipulointiin pitkäaikaisten investointien sijaan.

Mazzucaton mukaan oikeistopopulismin nousu liittyy oleellisesti finanssikapitalismin kriisiin.

Taloustutkijat Hendriksen ja Fernandez taas näkevät äärioikeiston ja oikeistonationalistisen populismin syyksi uusliberalistisen offshore- järjestelmän. Hyvä kysymys juuri nyt koronapandemian raivotessa onkin, mitä lääketeollisuuden ja yksityisten terveysjättien veroparatiiseihin siirretyillä varoilla voitaisiin tehdä?

Arvokas demokratiamme on siirtynyt täysin häikäilemättömille miljardööripopulisteille siksi, että äänestäjät eivät ole todella käsittäneet, ketä ovat äänestäneet tai sitten ovat!

Donald Trumpin, Tsekin Andreij Babisin, Brasilian Bolsonaron ja Intian Marendra Modin sanomat ”kansan syvät rivit”, ” pienen ihmisen ääni” ja monet heppoiset sloganit ovat uponneet tähän ”oppimattomien” joukkoon kuin koronavirus.

Tämä valtiottomien oligarkkien ryhmä on ominut vallan ovelasti ja usein täysin laillisesti, koska ”kansa” on antanut heille valtakirjan tähän. Toisia populisteja, kuten Unkarin Viktor Orbania, Turkin Erdogania, Ranskan Marine Le Peniä ja Hollannin Gert Windersiä, kiinnostaa vain oma valta, suuret veronkevennykset ja protektionistinen ajattelu.

Heille tunnusomaista on röyhkeä valehtelu, älyllisyyden ja tieteen vähättely. Syyllistämällä koulutetut, feministit, sosialistit ja koko liberaali tiedonvälitys sekä ns. ”eliitti” luodaan ilmapiiri, jossa pääosaa näyttelee kauna, kateus ja vastakkainasettelu!

Populismipelissä, jopa vieraan vallan kanssa vehkeilyä ei pidetä sopimattomana. Uskomattominta ja täysin ristiriitaista on se, että heitä äänestävät ihmiset, joita noudatettu populistinen kuristuspolitiikka on kohdellut kovimmin ( USA).

Unkarilainen sukupuolentutkimuksen professori Andrea Petö menee suoraan asiaan ja uskoo, että tämä populistinen liikehdintä ja manipulointi uhkaa ihmisoikeuksia ja demokraatista arvomaailmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen
 2. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 3. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 4. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 5. 3.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Epidemiatilanne edelleen rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu
 6. Virtaava vesi ja sulava jää - palkitun viinilasin suunnitellut lasitaiteilija inspiroituu luonnon helmassa
 7. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
 8. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 9. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 10. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 11. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
 12. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 13. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin
 14. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"
 15. Rikoksilla oireilevia nuoria pitää auttaa jo vankilassaoloaikana – "Me emme tuomitse tai ylenkatso"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.