Pääkirjoitus: Yritystuissa on paha valuvika, joka hallituksen on kiireesti korjattava

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) myöntää ongelmat tuen jakamisessa koronakriisistä kärsiville yrityksille. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) joutui maanantaina tunnustamaan ääneen sen, mikä on ollut pääteltävissä siitä lähtien, kun Suomen Kuvalehti viikonloppuna julkaisi valikoituja otteita yrityksistä, joille Business Finland on myöntänyt tukea koronakriisin johdosta. Yritystukien jakamisessa on ongelmia, ja paine niiden ratkaisemiseksi on kasvanut, Lintilä myönsi (HS 20.4.).

Valtion rahoituslaitos Business Finland on ely-keskusten ja kuntien ohella taho, jonka tehtäväksi työ- ja elinkeinoministeriö on antanut suoran rahallisen tuen osoittamisen koronakriisistä kärsiville yrityksille. Suoran tuen merkitys on suuri, koska yritykset eivät ole olleet järin innokkaita turvautumaan tarjolle tuotuun lainarahaan äkillisen kassavajeensa helpottamiseksi.

Enin osa potista on jo ehditty jakaa. Julkisuuteen kantautuneet tiedot tuen saajista ovat herättäneet laajaa ihmetystä ja jopa paheksuntaa. Onni näyttää kohdanneen hämmästyttävän suuressa määrin vakavaraisia yrityksiä, joiden bisneksiä koronarajoitukset eivät ole edes pahemmin kurittaneet. Pahiten kärsineet, kuten valtiovallan mahtikäskyllään sulkemat ravintolat, sitä vastoin ovat tuen saajien joukossa selvästi aliedustettuina.

Asia kiikastaa yritystukijärjestelmän valuviasta, joka ei tunnista hätätilaa, mutta jonka olisi ehkä kiireenkin keskellä voinut ohittaa tarkemmalla ennakoinnilla. Monet yritykset kaipaavat nyt rahaa vain selvitäkseen hengissä kriisin yli, mutta Business Finlandin säännöt sallivat jakaa sitä yksin yrityksen kehittämiseen eikä tappioiden kattamiseen.

Tämä ehto selittänee, miksi monet koronakriisin ankarimmin runtelemat yritykset ovat jääneet nuolemaan näppejään, vaikka Lintilä väittää ohjeistaneensa jakajia laskemaan rimaa kehittämisvaatimuksen osalta, ja Business Finland vakuuttaa niin tehneensä.

Tarjotun tilaisuuden ovat hyödyntäneet etenkin it-yritykset ja konsulttifirmat, joilla on kokemusta tukihakemusten tuloksekkaasta laatimisesta.

Ravintolat odottavat jonon kärjessä.

Koska avun tarve ei selvästikään kohtaa mahdollisuutta jakaa rahaa sitä kipeimmin kaipaaville, valtiovallan velvollisuus on korjata tilanne. Lintilän käynnistämä jo myönnettyjen tukien tarkastus on paikallaan, mutta ei yksin riitä. On myös luotava järjestelmä suoran rahoituksen varmistamiseksi yrityksille, joiden liiketoiminnan sinänsä välttämättömät koronarajoitukset ovat halvaannuttaneet. Ravintolat ovat jonon kärjessä.

Mitä kauemmin korjaamiseen tärväytyy aikaa, sitä enemmän tulee konkursseja. Toki kiire ei saa johtaa siihen, että tukea myönnetään vääriin osoitteisiin, kuten nyt näyttää käyneen. Se ei tietenkään ole hakijoiden vaan nykyisen järjestelmän vika.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut