Chiméne Bavardin Esalainen: Satasen mittari, joka kannatti ostaa

Chiméne Bavard

Sitä helmikuista käyntiäni työfysioterapeutin luona en unohda hetkeen. Olin kulkenut niskajumin vuoksi vinossa jo pari viikkoa ja päätäni särki koko ajan. Kun työkaverini väsyivät valitukseeni ja sormenikin vähän turposivat, soitin työterveyslääkärille. Hän ja seuraavalla viikolla tapaamani terveyskeskuksen päivystävä lääkäri määräsivät minulle kipulääkkeitä ja neuvoivat fysioterapeutin juttusille. Tietokoneella istumista pitäisi kuulemma tauottaa ja pyöritellä hartioita.

Otin kiltisti määrätyt napit, tein töitä reippaasti sähköpöydän ääressä seisten, kävin sauvakävelemässä, mutta mikään ei tuntunut auttavan.

Työfyssari teki kuitenkin jotain, mitä muut terveydenhuollon ammattilaiset eivät olleet hetkeen tehneet. Hän halusi mitata minulta verenpaineen. Ammattilainen ei sanonut minulle lukemia ääneen, mutta viiden mittauksen jälkeen hän laittoi minut lepäilemään ja soitti konsultaatiopuhelun lääkärille. Sillä kertaa en saanut jumppaohjeita enkä ajanut autolla kotiin. Sen sijaan mieheni ajoi kauppaan ja osti meille verenpainemittarin.

Kohonnut verenpaine ei ole mikään leikin asia. Se vahingoittaa elintärkeitä verisuonia ja sydäntä ja lisää sekä sydän- että aivoinfarktin vaaraa. Tiedän tämän hyvin, sillä molemmat vanhemmistani syövät verenpainelääkkeitä ja toinen heistä on saanut vuosia sitten pelottavan aivoinfarktin, josta hän onneksi toipui sairaalahoidossa ennalleen.

Aloitin siis lääkityksen lisäksi ahkerat kotimittaukset olohuoneen sohvalla. Aluksi luvut olivat todella hurjia, mutta onnekseni heti ensimmäinen lääke tehosi ja verenpaineet laskivat viikossa lähes normaalille tasolle. Verenpaineen mittaaminen on nykyään vaivatonta, sillä laitteet ovat helppokäyttöisiä. Uusimmissa malleissa kone tallentaa lukemat muistiin eikä niitä tarvitse kirjata paperille.

Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"

Meidän perheelle verenpainemittarista tuli todella hyödyllinen hankinta, sillä se paljasti, että en ollut talouden ainoa aikuinen, jonka verenpaine on koholla. Ilman kotimittauksia tämä ei olisi ehkä tullut ilmi ennen seuraavaa terveystarkastusta. Suurin osa verenpainepotilaista ei tiedä kohonneesta verenpaineesta, koska se ei välttämättä oireile mitenkään. Kohonnut verenpaine voi olla oireeton pitkään ja joillekin se voi olla kohtalokasta.

Nyt meitä on siis kaksi, jotka syömme verenpainelääkkeitä ja vertailemme vierekkäin sohvalla tuloksia. Lapsetkin ovat jo tottuneet siihen, että aamu alkaa yleensä verenpainemittarin tasaisella hurinalla ja piippauksella.

Lääkkeiden lisäksi verenpaineeseen voi vaikuttaa omilla elämäntavoilla. Tärkeimmäksi nostetaan suolan vähentäminen ja säännöllinen liikunnan harrastaminen. Olen välillä ikävöinyt kiellettyjen aineiden listalle joutuneita salmiakkia ja lakritsia, mutta onneksi on olemassa muitakin herkkuja.

Myös stressillä ja yöunilla on vaikutusta verenpaineeseen. Kun välillä tulee oikein kiireinen olo, yritän muistella hetkeä työfysioterapeutin hoitopöydällä. Jos hän ei olisi silloin mitannut verenpainettani, nappailisin ehkä edelleen liikaa särkylääkkeitä ja valittelisin niskakipuja.

Koska sinä viimeksi mittasit verenpaineesi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.