Chiméne Bavardin Esalainen: Satasen mittari, joka kannatti ostaa

Chiméne Bavard

Sitä helmikuista käyntiäni työfysioterapeutin luona en unohda hetkeen. Olin kulkenut niskajumin vuoksi vinossa jo pari viikkoa ja päätäni särki koko ajan. Kun työkaverini väsyivät valitukseeni ja sormenikin vähän turposivat, soitin työterveyslääkärille. Hän ja seuraavalla viikolla tapaamani terveyskeskuksen päivystävä lääkäri määräsivät minulle kipulääkkeitä ja neuvoivat fysioterapeutin juttusille. Tietokoneella istumista pitäisi kuulemma tauottaa ja pyöritellä hartioita.

Otin kiltisti määrätyt napit, tein töitä reippaasti sähköpöydän ääressä seisten, kävin sauvakävelemässä, mutta mikään ei tuntunut auttavan.

Työfyssari teki kuitenkin jotain, mitä muut terveydenhuollon ammattilaiset eivät olleet hetkeen tehneet. Hän halusi mitata minulta verenpaineen. Ammattilainen ei sanonut minulle lukemia ääneen, mutta viiden mittauksen jälkeen hän laittoi minut lepäilemään ja soitti konsultaatiopuhelun lääkärille. Sillä kertaa en saanut jumppaohjeita enkä ajanut autolla kotiin. Sen sijaan mieheni ajoi kauppaan ja osti meille verenpainemittarin.

Kohonnut verenpaine ei ole mikään leikin asia. Se vahingoittaa elintärkeitä verisuonia ja sydäntä ja lisää sekä sydän- että aivoinfarktin vaaraa. Tiedän tämän hyvin, sillä molemmat vanhemmistani syövät verenpainelääkkeitä ja toinen heistä on saanut vuosia sitten pelottavan aivoinfarktin, josta hän onneksi toipui sairaalahoidossa ennalleen.

Aloitin siis lääkityksen lisäksi ahkerat kotimittaukset olohuoneen sohvalla. Aluksi luvut olivat todella hurjia, mutta onnekseni heti ensimmäinen lääke tehosi ja verenpaineet laskivat viikossa lähes normaalille tasolle. Verenpaineen mittaaminen on nykyään vaivatonta, sillä laitteet ovat helppokäyttöisiä. Uusimmissa malleissa kone tallentaa lukemat muistiin eikä niitä tarvitse kirjata paperille.

Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"

Meidän perheelle verenpainemittarista tuli todella hyödyllinen hankinta, sillä se paljasti, että en ollut talouden ainoa aikuinen, jonka verenpaine on koholla. Ilman kotimittauksia tämä ei olisi ehkä tullut ilmi ennen seuraavaa terveystarkastusta. Suurin osa verenpainepotilaista ei tiedä kohonneesta verenpaineesta, koska se ei välttämättä oireile mitenkään. Kohonnut verenpaine voi olla oireeton pitkään ja joillekin se voi olla kohtalokasta.

Nyt meitä on siis kaksi, jotka syömme verenpainelääkkeitä ja vertailemme vierekkäin sohvalla tuloksia. Lapsetkin ovat jo tottuneet siihen, että aamu alkaa yleensä verenpainemittarin tasaisella hurinalla ja piippauksella.

Lääkkeiden lisäksi verenpaineeseen voi vaikuttaa omilla elämäntavoilla. Tärkeimmäksi nostetaan suolan vähentäminen ja säännöllinen liikunnan harrastaminen. Olen välillä ikävöinyt kiellettyjen aineiden listalle joutuneita salmiakkia ja lakritsia, mutta onneksi on olemassa muitakin herkkuja.

Myös stressillä ja yöunilla on vaikutusta verenpaineeseen. Kun välillä tulee oikein kiireinen olo, yritän muistella hetkeä työfysioterapeutin hoitopöydällä. Jos hän ei olisi silloin mitannut verenpainettani, nappailisin ehkä edelleen liikaa särkylääkkeitä ja valittelisin niskakipuja.

Koska sinä viimeksi mittasit verenpaineesi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu