Lukijalta: 24 vuotta ei riittänyt yritystuen saantiin

Jaana Kovanen

Olipa hienoa kuulla, että hallitus haluaa auttaa meitä yksinyrittäjiä. Innoissani menin perjantaina täyttämään kaavaketta, kunnes tajusin etten pysty todistamaan numeroilla, että yritykseni olisi ”kannattavaa liiketoimintaa”.

Hakemus perustuu vain numeroihin. Yksinyrittäjänä yritykseni ei tuota jos en ole itse töissä.

Minä tyhmä yrittäjä ajattelin kerrankin pitää kunnon loman ja parhaaseen sesonkiaikaan oikein kolme viikkoa. Olen ollut yrittäjänä 24 vuotta ja ajattelin, että olen lomani ansainnut.

Marras-joulukuun myynti oli lähes nolla. 4.1 tätini Keski-Suomessa joutui sairaalaan ja nukkui pois 20.1. Samana päivänä isäni joutui sairaalaan.

1.2 meillä oli tätini siunaus ja sitten piti hoitaa paperiasioita. Eipä siinä yrittäjä paljon kerinnyt ja jaksanut töitä hoitaa.

Niinpä tammi- ja helmikuun tulos ei numeroina vakuuta ”kannattavalta liiketoiminnalta”. Numerot, joilla päätökset tehdään, eivät silti kerro kaikkea liiketoimesta.

Sitten tuli korona ja hallituksen ohjeiden mukaan en voi ottaa asiakkaita vastaan, koska sovituksessa olemme liian lähellä toisiamme.

Sitten tuli korona ja hallituksen ohjeiden mukaan en voi ottaa asiakkaita vastaan, koska sovituksessa olemme liian lähellä toisiamme. Nyt tulot on nolla.

Silti en ole oikeutettu saamaan 2 000 euron kertakorvausta yrityksen kiinteisiin kuluihin, koska väliaikaisesti en pysty todistamaan ”kannattavaa liiketoimintaa” numeroilla.

Olen todella pettynyt tilanteeseen. Minulla ei ole ollut maksuhäiriöitä, laskut on maksettu ajallaan ja YEL-maksut hoidettu koko 24 vuoden ajan. Hakumenettely on epäreilu.

Te jotka olette kateellisia yrittäjille: tervetuloa kokeilemaan. 24 vuoden aikana ainut tuki on ollut alussa kuuden kuukauden starttiraha. Kesäisin, kun ei ole tuloja, olen koittanut tulla toimeen talven tienesteillä.

Yrittäjänä en voi hakea työmarkkinatukea toisin kun työntekijä lomautettuna.

Olen käsityöläinen eli olen ns. alv-maksaja. Kaikesta myynnistäni verottaja ottaa ensin 24 prosenttia ja lisäksi tuloksesta verot.

Yrityksessä on lisäksi paljon muita kuluja ja yrittäjäeläkemaksut neljä kertaa vuodessa kirpaisevat aika paljon. Maksut on aika kovat minimissäkin.

Olisihan se ollut mukavaa edes nyt saada tukea, mutta pelkkiä numeroita tuijottaen minä jään ilman. Jos yritykseni on koronan jälkeen pystyssä, niin siitä ei kiitos kuulu hallitukselle.

Tulipahan selville mitä se yksin tarkoittaa yrittäjän edessä.

Kirjoittaja on turkkuri ja yrittäjä Lahdesta

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut