Lukijalta: Peruuttakaa edes ympäristöpääkaupunki!

Martti Nyström

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi Lahden kaupungin viime vuoden tilinpäätöksestä. Tilinpäätös osoittaa 20,3 miljoonan alijäämää.

Lahden kaupunki ilmoittaa, että edellisten tilikausien ylijäämä tilinpäätöksessä on yhteensä 152 miljoonaa euroa. Kun siitä vähennetään viime vuoden alijäämä, jää ylijäämää yhteensä 131 miljoonaa euroa.

Koronavirusepidemia tulee kurittamaan Lahden taloutta entisestään. Epidemian alkuvaiheessa valtiovalta arvioi, että epidemia aiheuttaa kunnille arviolta 1,5 miljardin euron lisälaskun. Jos tämä luku suhteutetaan kunnan asukaslukuun, niin tämä tarkoittaisi Lahden kaupungille noin 32 miljoonan euron lisälaskua.

Kukaan ei tiedä epidemian kehitystä ja sen lopullisesta haittaa talouteen. Todennäköisesti Lahti joutuu paikkaamaan syntyvän loven lisävelalla. Kaupunginvaltuutettu, varatuomari Jorma Ratia kirjoitti tällä yleisönosastolla hyvin kriittisesti Lahden tilanteesta hyvin perustellusti.

Lahden kaupungin tulisi hyvin kriittisesti suhtautua kaikkiin hankkeisiin ja lisämenoihin ja siirtää toissijaiset hankinnat ja investoinnit tuonnemmaksi.

Yksi tällainen hanke on Lahti Green Capital eli ympäristöpääkaupunkihanke, jonka lasketaan maksavan ainakin 9 miljoonaa euroa. Tuoko hanke Lahdelle mitään lisäarvoa ja kattaako itse hanke kustannukset?

Hanke on turhake, jota ei ehkä voida siirtää tuonnemmaksi, mutta josta pitäisi luopua.

Olen tässä hyvin epäilevä. Tässä nykyisessä epävakaassa tilanteessa hanke on turhake, jota ei ehkä voida siirtää tuonnemmaksi, mutta josta pitäisi luopua, koska samaan aikaan Lahti on aloittamassa henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Lahden kaupungin talouden velkaantuminen jo pelkästään tunnuslukujen valossa huolestuttaa ilman koronaakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu