Lukijalta: Hyvinvointikuntayhtymän säästöt iskevät Hämeenkoskelle

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä sulkee Hämeenkosken terveysaseman heinäkuun alussa.

Hyvinvointiyhtymän tiedotteessa ratkaisua perustellaan pyrkimyksellä varmistaa hämeenkoskelaisille entistä monipuolisemmat palvelut sekä parantaa palveluiden saatavuutta.

Perustelut särähtävät varmasti jokaisen terveysaseman käyttäjän korvaan. Yritetäänkö lausahduksella väittää, että palvelut olisivat tämän jälkeen jotenkin yhdenvertaisempia?

Pikkujutusta päivän reissu

Tämä on mielestäni terveysaseman käyttäjien aliarvioimista. Paljonko palvelut voivat parantua, kun lähiterveysasema vaihtuu noin 20 kilometrin päässä sijaitsevaan terveysasemaan? Maakunnan puutteellinen joukkoliikenne ei varmasti helpota tilannetta yhtään. Olen erittäin huolissani, kuinka ihmiset pääsevät palveluiden piiriin terveysaseman tyhjennyttyä.

Esimerkiksi veriarvojen seurannasta voi tulla tunteja kestävä reissu, mutta mentävä on, jopa viikoittain.

Ei korvaavaa palvelua

Ihmettelen suuresti Hykyn tapaa toimia palveluverkoston muodostamisessa. Terveysasemia ja vuodeosastoja ajetaan nopeasti alas, vaikka korvaavia palveluita ei ole vielä järjestetty.

Vanhat sote-kiinteistöt ovat yhtymälle ja kunnille haasteellisia kokonaisuuksia. Tilat tarvitsevat usein peruskorjausta eivätkä välttämättä täytä nykypäivän vaatimuksia.

En silti ymmärrä, miksi yhtymä ei etsi vaihtoehtoja lähipalvelujen säilyttämiseksi. Toimivan terveysaseman ja näytteenoton pyörittämiseen ei tarvitsisi järin suuria tiloja, jos vain tahtoa lähipalveluiden säilyttämiseksi olisi.

Kuluja syntyy muualta

Jos yhtymällä ei ole resursseja pitää alueellisia sote-kiinteistöjä toiminnassa, on etsittävä uusia vaihtoehtoja, joiden avulla palvelut saadaan ihmisten lähelle. Liikkuvien palvelujen sekä digipalvelujen mahdollisuuksia pitäisi kartoittaa ja testata entistä aktiivisemmin.

Tähän on olemassa myös taloudellinen kannustin: perusterveydenhuollon palvelujen karsiminen näkyy väistämättä erikoissairaanhoidon kulujen nousuna ja päivystyskäyntien lisääntymisenä.

Yksityistä odetetaan

Hollolan kunta tehnyt aktiivisesti töitä saadakseen Hämeenkoskelle yksityisen terveysalan toimijan.

Prosessi yksityisten terveyspalvelujen saamiseksi on kuitenkin edelleen kesken. Vasta alkanut valinnanvapauskokeilu ohjaa tällä hetkellä palvelujen käyttäjiä Hämeenkoskelta sekä Lahteen että Lammille. Terveysaseman uudelleen avaamista ei ole tehty helpoksi, mutta uskon, että tämä on edelleen mahdollista.

Uhkaava maakunta

Hyvinvointiyhtymän linjaukset ovat todennäköisesti esimakua tulevasta maakuntauudistuksesta. Kunnan rooli muuttuu, kun iso osa päätöksenteosta siirtyy kauemmaksi maakuntahallintoon. Tämä tarkoittaa kunnan vaikutusmahdollisuuksien vähenemistä.

Tällä hetkellä monissa kodeissa maakuntauudistus nähdäänkin enemmän uhkana kuin mahdollisuutena.

Päijät-Hämeellä on mahdollisuus olla hyvin toimiva kokonaisuus, mutta se kuitenkin vaatii koko maakunnasta huolehtimista. Peruspalvelut tulee tuoda jatkossakin lähelle asukasta.

Aki MarkkolaKunnanvaltuutettu (PS) Hollola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 2. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota
 3. Lahden keskustan nopeusrajoituksia lasketaan – muutoksella halutaan kasvattaa turvallisuutta ja vähentää meluhaittoja
 4. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 5. Lahdessa kuvataan elokuvaa ekologisesti – näin se onnistuu
 6. Vanhojen henkilöllisyystodistusten käytöstä luovutaan OP:n konttoreissa
 7. Puu kaatui sähkölinjalle Lahden Renkomäessä – tie oli osittain poikki Johtokadulla
 8. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 9. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, josta päätetään tänään, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 10. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 11. Neljä uutta koronavirustartuntaa todettu vuorokauden aikana
 12. Tiesitkö, että Lahden taidemuseon kokoelma-aineistoja näkee nyt myös netistä? – Finnassa on julkaistu jo noin kolmesataa museon teosta
 13. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut
 14. Dronen lennättäjä ei aio jäädä tähdenlennoksi – yritystoiminta ilmakuvauksen parissa kouli lahtelaisen Pyry Selinin, 14, eroon esiintymiskammosta
 15. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.