Lukijalta: Nimettömillä ja kitkarenkailla on jotain yhteistä

Timo Räsänen

Tuntuu absurdilta verrata naisten alushousuja ja kitkarenkaita asiayhteydessä, joka liittyy ihmisen tapaan hyväksyä uutta tai muuttaa opittuja käytäntöjä.

Näillä molemmilla hyödykkeillä yhdistävä tekijä on pitkä hyväksymisprosessi hyödykkeen keksimisestä sen yleiseen ja laajaan käyttöön.

Ensimmäiset naisten alushousut otettiin käyttöön Euroopassa 1800-luvun jälkipuoliskolla. Suomessa läpimurto tapahtui vuosikymmeniä myöhemmin. Vasta 1930-luvulla ”nimettömät” olivat käytössä jo valtaosalla Suomen naisista.

Miksi?

Ensimmäiset nastattomat talvirenkaat kehitettiin viime vuosituhannella. Tultaessa 2010-luvulle tilastot osoittivat, että autoilijoista vain yksi viidestä valitsi talviajoon ”kitkat”.

Talvi 2020 etenkin eteläisessä Suomessa oli suhteellisen leuto ja lumeton. Tästä huolimatta edelleen 80 prosenttia kuljettajista ajoi nastoilla ja vain 20 prosenttia kitkoilla.

Kitkarengaskuskit ovat oivaltaneet ennakoivan ajokäyttäytymisen.

Miksi?

Syy hitaaseen käyttäytymisen muutokseen piilee syvällä mielissämme. Muutosvastarinta ruokkii kielteistä asennetta. Näin on toimittu aikaisemminkin. Tarvetta muutokseen ei nähdä. Miksi?

Muutoksesta aiheutuva vaiva ja riski koetaan isommaksi kuin muutoksen tuomat hyödyt.

Pääsiäisen jälkeen alkaa kiihkein rumba Lahden seudullakin – innokkaimmat vaihtoivat kesäkumit alle jo kuukausi sitten

Nykynainen pitää alusasuja itsestään selvyytenä. Hyötyjen johdosta paluu entisaikaan ei tunnu todennäköiseltä. Valtaosa nykyajan autoilijoista sen sijaan pitää kiinni rutiineistaan.

Totutusti talvirenkaat laitetaan säilöön ja syksyllä samat taas alle ensi lumen yllättäessä. Nastarengaskuskit jonottavat räntäsateessa asennusaikaa.

Kitkarengaskuskit ovat oivaltaneet ennakoivan ajokäyttäytymisen. He ovat vaihtaneet kitkat alle joustavasti jo hyvän sään aikana.

Uusi teknologia tuo nastat renkaista esiin tarvittaessa

Sama toistuu toisinpäin nyt keväällä. Moni kuljettaja on kyllästynyt nastarenkailla rapsutteluun, ajoääniin, katupölyyn, teiden urautumiseen ja tiestön valtavaan korjausvelkaan.

He näkevät talviajon haasteet ja mahdollisuudet hyötyjen, joustavuuden ja ajomukavuuden lähtökohdista, turvallisuutta unohtamatta.

He ajavat hyvillä kitkarenkailla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut