Toke: anna maalinteolle mahdollisuus

Atte Airo

En vaihtaisi Toni Korkeakunnasta yhteenkään toiseen Veikkausliigan valmentajaan tällä hetkellä. Paitsi niiden 90 minuutin aikana, kun FC Lahti pelaa. Mainiosta sarjasijoituksesta ja jo 10 ottelun mittaiseksi venyneestä tappiottomien otteluiden putkesta huolimatta, en voi sanoa nauttineeni Kuhnurien peleistä kesäkuun aikana. Pelien katsominen on suoraan sanottuna ollut tervanjuontia.

Kesäkuun neljän tasapelin sarja on tuottanut kaksi maalia, eikä maalipaikkoja tai edes laukauksia maalia kohti ole juuri sen enempää. Mikään ei kesäkuun peleissä ole viitannut katsojan silmään siihen, että Kuhnurit olisivat halunneet voittaa jalkapallo-ottelua.

Prässääminen on tyystin niiden pelaajien harteilla, jotka kulloinkin voivat tehdä sen riskittömästi. Käytännössä tämä on johtanut siihen, että esimerkiksi räjähtävä ja fyysinen Henri Anier on näyttänyt säntäilevän kentällä lähinnä kuntoilun takia.

Virolainen potkukone ei ole tehnyt maaliakaan sitten toukokuun alun onnistuneen rangaistuspotkun jälkeen. Eikä tee, jos Lahti jatkaa nyt nähdyn kaltaista riskitöntä hyökkäyspeliä. Ja kun joukkueen ylin hyökkääjä ja vaarallisin maalintekijä ei saa ottelun aikana edes mahdollisuutta kokeilla maalintekemistä, niin se kertoo paljon koko joukkueen vaarallisuudesta.

Toke antoi joukkueelle syystä rukkasia keskiviikkona Ilvestä vastaan pelatun 0-0 tasapelin jälkeen. Eihän päävalmentaja voinut olla tyytyväinen kesäkuun neljännen nyhjäyksen jälkeen, vaikka mitaleista taistelevan joukkueen vieraana tasapeli olikin paperilla hyvä tulos.

Toivon kuitenkin, että Toke on katsonut tuon ottelun jälkeen kaikkein kriittisimmin omaa tekemistään. En itse koe, että yksittäisten pelaajien terävämpi tekeminen tai se kliseinen "tsemppi" olisi tuonut Lahdelle nyt nähtyä parempaa tulosta. Ei edes Santeri Hostikka ole sellainen Maradona tai Ryan Giggs, että hän voisi kuljettaa pallon puolesta kentästä maaliin. Ei ainakaan vielä.

FC Lahden hyökkäyspeli on Token valmentajakaudella perustunut todella vahvasti yksilöiden oivalluksiin. En itse ainakaan ole nähnyt mitään toistuvia kaavoja, tai selvästi vastustajan heikkouksia hyödyntäviä hyökkäysmalleja. Kurinalainen pelitapa tuo Lahdelle hyvän kenttätasapainon ja pelaajille työrauhaa. Keinot maalien tekemiseen pelaajien tulee kuitenkin keksiä itse.

Tämänkaltainen tekeminen ei toki ole jalkapallossa mitenkään poikkeuksellista. Erityisesti tiiviisti puolustaville ja kurinalaisille joukkueille riittää voittoon usein yksi tai kaksi maalia. Normaalissa jalkapallopelissä tulee joukkueelle pääsääntöisesti vähintään 3-4 kelpo maalipaikkaa. Niiden luominen ja niistä viimeistely ei välttämättä vaadi oivalluksia enempää. Maalintekohan on lopulta marginaalinen osa siitä mitä kentällä 90 minuutin aikana tapahtuu ja tehdään.

Token kaltaisen valmentajan olisi kuitenkin syytä ymmärtää se, että varovaisuus on tauti, joka levitessään aiheuttaa niinkin vakavan oireen kuin kollektiivinen lamaantuminen. Yksilöille pitää antaa edes mahdollisuus tehdä oivalluksia, jos hyökkäyspeli siihen perustuu. Muuten ei tule maaleja.

Kurinalaisten ja varman päälle pelaavien joukkueiden perisynti on syyllistyä siihen, ettei enää uskalleta pelata pallollisena. Pallo otetaan varmasti haltuun ja sitten se syötetään vaihtoehdoista helpoimmalle. Siten ei synny tilanteita ja hyökkääjät jäävät niin sanotusti kylmäksi. Veikkausliigassa ei ole yhtään joukkuetta, jota vastaan voisi tehdä maaleja vain antamalla helppoja syöttöjä.

Näissä tilanteissa lääkkeet pitää antaa kentällä oleville pelaajille ja sen tekee tietysti lääkäri, eli jalkapallosta puhuttaessa päävalmentaja. Toke tuskin tahtoo tehdä valtavia muutoksia edelleen mitalitaistossa olevalle joukkueelle. Lisäksi valmentajan mielessä on varmasti tulevat europelit, joissa kurinalainen pelaaminen lienee Lahden kaltaisen joukkueen mahdollisuus.

Edes hitunen hyökkäävän pelin iloa kuitenkin vaadittaisiin, jotta lahtelaisetkin syttyisivät, kun europelit alkavat. Luotankin Token pelikirjaan ja siihen, että sieltä löytyy lääke aneemiseen hyökkäyspeliin. Eiköhän siellä ole otsikko nimeltä: "Kuinka saisin rikki kookospähkinän?" Siellä lienee mietteitä maalinteon vaikeudesta kaikilta aiemmilta kausilta, jolloin hän on ollut FC Lahden peräsimessä. Ja aina aiemmin kookospähkinä on lopulta saatu rikki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 2. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 3. Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"
 4. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 5. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 6. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 7. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 8. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 9. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 10. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 11. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 12. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 13. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 14. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 15. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.