Pääkirjoitus: Yksinyrittäjille vihdoin tukea Lahden seudulla

Hollolan yrittäjien puheenjohtaja Niina Kettunen uskoo yksinyrittäjien hakevan nyt tarjolle tullutta tukea sankoin joukoin. Katja Luoma

Perjantaina koitti vihdoin päivä, jota tuhannet yksinyrittäjät ovat odottaneet Lahden seudulla siitä lähtien, kun koronakriisi pysäytti heidän liiketoimintansa kuin seinään.

Lahden seudun kehitysyhtiö Ladec aloitti yhdessä omistajakuntiensa kanssa valmistelemansa palvelun. Sen avulla yksinyrittäjät voivat hakea ja saada tukea yrityksensä toiminnasta aiheutuviin juokseviin menoihin, joiden kattamisen koronakriisi on tehnyt vaikeaksi ellei mahdottomaksi.

Valtion kassasta peräisin oleva 2 000 euron kertakorvaus on luvassa, jos sen hakijan taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi maaliskuun puolivälin jälkeen. Tätä kriteeriä hakijoiden on tuskin vaikea osoittaa täyttävänsä, jos heidän kirjanpitonsa on yhtään ajan tasalla.

Hankalampi rasti voi olla, että hakijan yrityksellä täytyy myös olla edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Ehto lienee paikallaan sen varmistamiseksi, että rajalliset tukirahat voidaan kohdistaa vain terveille yrityksille. Se voi kuitenkin jättää runsaasti tulkinnanvaraa hakemusten käsittelyssä.

Hakemusruljanssi ei ala yhtään liian aikaisin. Monen yksinyrittäjän kärsivällisyyttä on koetellut, että korvausta pääsee anomaan vasta nyt, vaikka koronarajoitukset kuivattivat heidän kassavirtansa jo kuukausi sitten.

Valmistelu otti oman aikansa, koska prosessi ja sen edellyttämä sähköinen alusta jouduttiin polkaisemaan käyntiin tyhjästä. Viikkoja vierähti myös hakemusten käsittelijöiden hakemisessa ja kouluttamisessa. Kunnilla oli onneksi tarjota tehtävää varten sisäisin siirroin runsaasti henkilöstöä, jonka omat työt ovat nyt vähentyneet. Heidän tulee nyt selviytyä hakemustulvan käsittelystä sutjakkaasti, jotta tuen saaminen ei enempää viivästyisi.

Pitkän päälle moni joutuu turvautumaan työttömyystukeen.

Yrittäjien yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi sopii myös edellyttää, että valtio kasvattaa tarkoitukseen varaamaansa määrärahaa, jos se loppuu joissain kunnissa kesken. Uhka on todellinen ainakin Lahdessa, missä nykyiset rahat eivät Ladecin mukaan riitä, jos kaikki tukeen oikeutetut hakevat sitä.

2 000 euroa voi kuulostaa pieneltä kertakorvaukselta, mutta se tulee kipeään tarpeeseen yrittäjälle, jonka tulot ovat romahtaneet mutta laskujen eräpäivät painavat päälle kuten ennenkin.

Pitkän päälle moni joutuu toki turvautumaan oman toimeentulonsa varmistamiseksi myös työttömyystukeen, johon yksinyrittäjätkin ovat nyt kriisin aikana oikeutettuja. Ratkaisevaa helpotusta ahdinkoon ei ikävä kyllä liene luvassa ennen kuin rajoitukset on purettu. Se ei tapahdu hetkessä.

Kommentoi