Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Peruskorjausten tuki on täsmälääke laman torjuntaan

Rakennettu ympäristö kokonaisuudessaan kattaa kansallisvarallisuudestamme 83 prosenttia, bruttokansantuotteestamme 15 prosenttia ja työllistää viidesosan työikäisistä suomalaisista. Näin kertoo Rakennetun omaisuuden tila 2019 -raportti.

Samaisen raportin arvion mukaan jokainen rakennettuun ympäristöön satsattu euro tuottaa itsensä kaksinkertaisena takaisin.

Pelkästään olemassa oleviin rakennuksiin on sidottu 45 prosenttia kansallisvarallisuudestamme, eli noin 500 miljardia euroa. Siitä asuinkerrostalojen osuus on lähes kolmannes.

Rakennusalan tila on hyvin voimakkaasti kytköksissä koko maamme talouden tilaan. Usein on kuultu mainittavan, että rakennusalan tilanne näyttää ensimmäisenä suuntaa niin taantumaan kuin nousukauteenkin käännyttäessä.

Ennusteiden mukaan käynnissä oleva koronakriisi tulee väistämättä johtamaan merkittävään laskusuhdanteeseen, josta selvitäkseen valtio joutuu tukemaan yrittäjiä ja teollisuutta. Erittäin suurena työllistäjänä rakennusala on suurten tukitoimien tarpeessa.

Lama on aiemminkin toiminut korjausrakentamisen moottorina, kun uudishankkeiden riskit ovat kasvaneet liian suuriksi.

Korjausrakentamiseen satsattu euro on nyt sijoitus parhaimmillaan .

Esimerkiksi asuinkerrostaloista suurin osa on rakennettu ennen vuotta 1990, ja niiden korjaustarve ja korjausvelka ovat olleet pitkään kasvussa.

Vastaava tilanne on kuntien palvelurakennuksissa: kouluissa, päiväkodeissa ja terveyskeskuksissa. Esimerkiksi julkisivuja korjattiin vuonna 2018 vain jonkin verran yli puolet laskennallisesta tarpeesta, kertoo Julkisivuyhdistyksen vuosittain teettämä Julkisivumarkkinat-tutkimus.

Rakennuskannasta on kannustettu pitämään huolta erilaisten avustusten avulla, jotta rakennukset saadaan pidettyä turvallisina ja toimivina. Samalla on autettu niin epävarmuudessa eläviä taloyhtiöitä ja kiinteistönomistajia kuin edistetty työllisyyttäkin.

Nyt on jälleen riskinä, että taloyhtiöt eivät uskalla ottaa tai pahimmillaan saa lainaa välttämättömiinkään korjauksiin, ellei siihen saada avuksi valtiolta tukijärjestelyjä. Tukimuotoja ovat suora avustus korjauksiin ja lisä- ja täydennysrakentamiseen tai halpakorkoinen laina.

Korjausrakentamista tukemalla voidaan lyhentää jo muutenkin liian suureksi kasvanutta korjausvelkaa, parantaa lähiöiden arkkitehtuuria sekä viihtyisyyttä ja varmistaa, että korjaukset tehdään laadukkaasti.

Samalla välillisesti parannetaan asukkaiden hyvinvointia, työllistetään kotimaisia pienyrityksiä sekä teollisuutta. Yksityisten sekä yritysten veroilla mahdollistetaan edelleen palveluiden ylläpitäminen. Jokainen korjausrakentamiseen satsattu euro on nyt sijoitus parhaimmillaan.

Toni Pakkala, TkT, Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja

Petri Ahonen, toimitusjohtaja, Julkisivuyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja