Hanna Myyrän Esalainen: Kansalaistaidoilla uusi arvonnousu

Hanna Myyrä

Eristysaika on nostanut monien perustaitojen merkitystä, kun kaikkea ei saakaan valmiina ja kun toisaalta on aikaa tehdä tavallista enemmän myös itse.

Yksi tällainen perustaito on pullan leipominen. Vehnäjauhojen ja hiivan menekki on noussut, kun kotona pysyttelevät ihmiset kaipaavat nisua kahvikuppinsa kylkeen.

Kahvilassa käyntiä itse leivotun pullan mussuttaminen ei korvaa, mutta voi leipomisesta saada hienoja onnistumisen kokemuksia etenkin, jos edellisestä kerrasta on vierähtänyt aikaa. Samalla tulee liittyneeksi monen sukupolven pituiseen pullanleipojien ketjuun ja vie perinnettä eteenpäin.

Moni on myös riehaantunut laittamaan ruokaa itse, kun ei voi hyödyntää työpaikkalounaita eikä ravintoloita entiseen tapaan. Hyvä taito on kokkaaminenkin, ja tulee halvemmaksi kuin jatkuva ruuan kuljetuttaminen ravintoloista kotiin.

Kansalaistaitoihin voidaan laskea myös auttavat taidot ommella ompelukoneella. Ne olisivat tulleet tarpeeseen etenkin, jos kasvomaskien käytöstä olisi annettu yleinen suositus.

Monien ristiriitaisten kannanottojen jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päätti lauantaina, ettei hengityssuojaimien käyttöä suositella siviileille. Laitos pelkää ihmisten käyttävän niitä väärin, tekevän niitä vääristä materiaaleista ja tuudittautuvan vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen. Lisäksi suojat voivat lisätä esimerkiksi astmasta kärsivien oireita.

On aika mielenkiintoista, miten erilailla maskeihin suhtaudutaan eri maissa. Esimerkiksi Espanjassa kaikki kauppaan menevät varustetaan kertakäyttöhanskoilla ja hengityssuojaimella ja kasvomaskia vaaditaan julkisilla paikoilla liikuttaessa ulkonakin. Koska oikeita nenä-suusuojaimia ei ole kaikille saatavulla, on kasvomaskin teko kysynyt paljon mielikuvitusta.

Ehdin kuitenkin viime viikolla käydä ostamassa perusompelukoneen ja muutaman kaistaleen kuumaa pesua kestäviä puuvillakankaita. Harjoitustyönä syntyi myös muutama kasvomaski lähipiirille. Ehkä lahjoitan ne joskus koronakriisille tulevaisuudessa omistettavalle museolle.

Ompelukone on kuitenkin väline, jolle tulee varmasti muuta käyttöä, mutta oman talouden huoltovarmuuden turvaaminen kiirehti ostopäätöstä.

Jokunen vuosi sitten nuoriso innostui kutomisesta ja virkkaamisesta ja ne ovat myös oivia käsityötaitoja, joita kannattaa pitää yllä. Jos villasukka tuntuu kantapäiden takia liian vaikealta, villapaita on helppoa tehdä.

Omatekoinen neule on todennäköisemmin myös kestävämpi kuin kaupasta ostettu, sillä usein suhteellisen hintavatkin neuleet nyppyyntyvät melkein ennen kuin ne saa kotona ensimmäistä kertaa päälleen. Huonoja neuleita on maailma ja kaatopaikat täynnä, mutta hyvästä langasta neulottu paita kestää vuosikymmenet.

Koska olen optimisti, olen panostanut eristysaikana kevyisiin kesäneuleisiin. Puuvilla-pellava-viskoosisekoitteesta on jo yksi kesäpaita valmiina, ja seuraavan neuleen langat oli ostettuna ennen kuin edellinen oli valmis. Pidän niitä sitten vaikka parvekkeella, jos julkisille paikoille ei ole vielä kesällä asiaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.