Pääkirjoitus: Lahti Energialta taas kelpo osinko ainoalle omistajalleen

Lahti Energia pystyy tulouttamaan kaupungille suunnitellut osinkotulot, vaikka yhtiön liikevoitto laski selvästi. Sami Lettojärvi

Lahti Energia tarjosi kuluneella viikolla ainoalle omistajalleen Lahden kaupungille eli välillisesti kaikille lahtelaisille huonolta kuulostaneen uutisen, jonka sisään oli kuitenkin kätketty hyvin lohdullinen tieto.

Yhtiö julkisti viime vuodelta tilinpäätöksen, jonka mukaan konsernin liikevoitto laski runsaasta 36 miljoonasta eurosta vähän päälle 20 miljoonaan euroon. Erotus on niin suuri, että jossain toisenlaisessa tilanteessa puhuttaisiin jopa romahduksesta. Tällä kertaa Lahti Energialla oli kuitenkin liikevoittonsa kutistumiseen useita syitä, jotka kelpaavat vähintään lieventäviksi asianhaaroiksi

Edellisen vuoden parempaan tulokseen vaikutti paljon kertaluonteisena tekijänä maakaasuliiketoiminnan myynti. Sitä vastoin viime vuonna tulosta verotti muun muassa Kymijärven kivihiilivoimalan alasajo. Sen ansiosta Lahti on jo vuoden päivät voinut ylpeillä täysin hiilivapaalla energiatuotannollaan. Muita tulosta pienentäneitä tekijöitä olivat uuden biolämpölaitoksen käyttöönotto sekä keskimääräistä lämpimämpi vuosi, joka leikkasi liikevaihtoa lämmön myynnissä.

Omistajalle tärkeintä on, että huolimatta liikevoiton selvästä laskusta Lahti Energia kykenee maksamaan tuloksestaan 15 miljoonan euron osingon, jonka valtuusto ehti jo viime syksynä kirjata kaupungin kuluvan vuoden budjettiin. Summa on itse asiassa puoli miljoonaa euroa viimevuotista suurempi.

Lahti Energia on kaupungin suurin ja tärkein tytäryhtiö, jonka tasaisen varmasti tahkoamalla osinkotuotolla on ollut suuri merkitys kaupungin taloudelle yhtiön koko 30-vuotisen olemassaolon ajan. Voidaan vain arvailla, kuinka korkealla veroprosentti nyt liitelisi, jos kaupunki ei olisi päässyt kaikkina näinä vuosina hyödyntämään "kruununjalokiveään" myös taloudellisesti.

15 miljoonaa euroa vuodessa on miinuskoron aikoina niin hyvä tuotto sijoitetulle pääomalle, että mikäli Lahti Energia kykenee jatkamaan samaa tahtia myös tästä eteenpäin, ajatuksille yhtiön tai edes sen vähemmistöosuuden myymisestä on vaikea saada laajaa kannatusta.

15 miljoonaa euroa on hyvä vuosituotto.

Toki mikään ei poista myöskään sitä tosiasiaa, että kaupungilla on energiayhtiössään pelissä valtavat taloudelliset vastuut ja vastassa ankarasti kilpailtu markkina. Siinä menestyvät parhaiten vain alan vahvimmat osaajat.

Leutojen talvien yleistyminen nakertanee jatkossakin yhtiön tuloksentekokykyä. Lyhyellä tähtäimellä sen voi tehdä myös sähkön vähittäismyynnin siirtäminen uuteen valtakunnalliseen yhtiöön, jonka lahtelaisuusastetta Lahti Energia saanee vielä selitellä moneen kertaan kotiseutuhenkisille asiakkailleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu