ESS 50 vuotta sitten: Optimismia avaruudessa

ESS

ESS 50 vuotta sitten 16.4.1970

Turvallisen paluun toiveet kasvaneet

Mahdollisuudet Apollo 13:n astronauttien saamiseksi turvallisesti maapallolle näyttivät lisääntyvän keskiviikon kuluessa.

Rauhallisuus ja varovainen optimismi olivat leimaa antavia Houstonissa olevien avaruusviranomaisten keskuudessa siitäkin huolimatta, että aluksen rataa on vielä muutettava.

Ellei suunnan korjausta tehdä, astronautit sinkoutuisivat maapallon ohi. Korjaus tehdään klo 5.13:n ja 6.13:n välisenä aikana, ilmoittivat lennonjohtajat.

Valkoisen talon edustaja sanoi Washingtonissa, että lento on edistynyt niin tyydyttävästi, ettei ulkomaiden tarjoamaa apua aluksen pelastamiseksi merestä tarvita. Myös suunnitellulla laskeutumisalueella aiemmin vallinnut myrsky on tyyntymässä.

Paasio aloitti pohjakysymyksillä

Hallitustunnustelut eduskunnan puhemiehen Rafael Paasion johdolla jatkuvat ainakin pari viikkoa, eikä puhemiehen tarkoituksena ole esittää suositusta hallituspohjasta tasavallan presidentille ennen 27. tätä kuuta pidettävää keskustapuolueen puoluevaltuuskunnan kokousta. Tämä varmistui keskiviikkona käynnistyneellä ensimmäisellä tunnustelukierroksella, jonka aikana Paasio tapasi eduskunnassa kaikkien ryhmien edustajat.

Ryhmät saivat vastattavakseen Paasiolta neljä kysymystä ja miettimisaikaa viikon. Ensi viikon keskiviikkoon mennessä Paasio haluaa tietää ryhmien kannan enemmistöhallitukseen ja niihin puolueisiin, joita tällaisessa hallituksessa pitäisi olla mukana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.