Pääkirjoitus: Mökille ei ole pakko kiirehtiä, vaikka raja avattiin

Sanna Marinin (sd.) hallitus luki tarkasti valmiuslakia ja purki Uudenmaan eristyksen. Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitus teki keskiviikkona niin kuin pääministeri Sanna Marin (sd.) oli jo viime viikolla antanut ymmärtää eikä enää hakenut eduskunnalta jatkoa Uudenmaan eristämiselle muusta Suomesta koronaviruksen leviämisen jarruttamiseksi.

Yllättävää oli vain, että liikkumisrajoitus purettiin välittömästi eikä vasta ensi sunnuntaina, jolloin sitä koskevan asetuksen oli alun perin määrä umpeutua. Nyt poliisikin pääsee keskittymään ydintehtäviinsä luultua nopeammin.

Hallitus päätyi purkamaan liikkumisrajoituksen niin pian kuin mahdollista samasta syystä kuin se päätti olla jatkamatta sitä. Epidemiatilanne on kehittynyt maassamme sellaiseen suuntaan, ettei Uudenmaan eristäminen ole terveysviranomaistenkaan mielestä enää ehdottoman välttämätöntä. Ja eduskunnan perustuslakivaliokunta nimenomaan edellytti hallituksen kumoavan kyseisen rajoituksen heti, kun sitä ei enää voida pitää välttämättömänä. Kahlitsihan se historiallisella tavalla kansalaisille perustuslaissa taattua liikkumisen vapautta.

Hallitus siis toimi niin kuin hallitusten on oikeusvaltioissa toimittava ja luki tarkasti valmiuslakia, tai ainakin perustuslakivaliokunnan siitä tekemää tulkintaa. Näin ministerit tunnustivat jopa hieman anteeksipyytelevään sävyyn joutuneensa tekemään, vaikka monet tosiasiat olisivat puoltaneet myös rajoituksen jatkamista.

Epidemia ei ole vielä taittunut.

Epidemian leviäminen on terveysviranomaisten mukaan hidastunut viime viikkoina selvästi, mihin Uudenmaan eristämisellä on ollut kiistaton vaikutuksensa muiden rajoitusten ohella. Rajojen avaaminen lisännee väistämättä tautitapauksia ainakin naapurimaakunnissa. Siksi Päijät-Hämeessäkin toivottavasti ymmärrettiin käyttää hyödyksi eristämisen muulle Suomelle antama lisäaika ja vahvistettiin riittävästi terveydenhoidon resursseja, jotta epidemiasta selvitään kunnialla myös silloin, kun se saavuttaa huippunsa.

Vielä epidemia ei ole taittunut. Tämän tietäen oli pääministeri Marinilta viisasta korostaa, kuinka tärkeää suomalaisten on yhä noudattaa kaikkia voimassa olevia rajoituksia, vaikka yksi poistettiin.

Uudenmaan rajan avaaminen ei ole merkki siitä, että nyt voisi taas alkaa elää kuin ennenkin. Päin vastoin, meiltä kaikilta edellytetään vielä pitkään mitä suurinta kärsivällisyyttä, jotta poikkeustilasta joskus päästään eroon. Odotettu hetki koittaa sitä pikemmin, mitä kurinalaisemmin kykenemme välttämään turhia kontakteja. Yhä on turvallisinta pysytellä kotosalla niin visusti kuin mahdollista. Mökille ei ole pakko kiirehtiä, sinne ehtii kyllä myöhemminkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.