Saara Larkion Esalainen: Suomen ainoaksi kutsutun toisinajattelijan poismeno havahduttaa huomaamaan, miten arkoja me nykyään olemme

Saara Larkio

Monista ongelmista ei ennen muinoin jauhettu niin paljon kuin nykyään. Siinä oli se hyvä puoli, että ihmiset eivät edes tajunneet pitää sitä ja tätä tunnetilaa tai elämäntapahtumaa ongelmana. Elämä otettiin vastaan sellaisena kuin se on.

Ihminen on hukannut sen tosiasian, ettei kukaan ole missään luvannut, että elämä olisi helppoa. Elämä tekee kipeää suurimman osan ajasta. Mutta kipu ei tarkoita, etteikö täällä voisi olla kivaakin.

””Minä vihaan ihmiskuntaa, mutta pidän ihmisistä”, sanoi hiljan kuollut luonnonsuojelija ja ajattelija Pentti Linkola elämäkerrassa Pentti Linkola - ihminen ja legenda (2017).

Vaikken todellakaan elä kuten Linkola opetti, ihailin häntä. Suomen ainoaksikin kutsuttua toisinajattelijaa.

Minulla oli nuorempana paljon mustavalkoisia mielipiteitä. Väitän, että olin silloin mielenkiintoisempi ihminen, joka kirjoitti myös kiinnostavampia kolumneja kuin nykyään.

Olin luultavasti myös rasittavampi ihminen kuin nyt. Silti, on aina kiinnostavaa, että ihminen on jotakin mieltä, vaikkei hänen kanssaan olisi samaa mieltä.

Linkolalla oli monien korviin radikaaleja ajatuksia, mutta myös paljon viisautta. Häneltä ei riittänyt ymmärrystä sille, miksi ihminen pyrkii jatkuvaan kasvuun ja kehitykseen myös teknologian saralla, ja tekee samalla itsestään tarpeettoman. Linkola sanoi, että ihminen on ainoa laji, joka toimii näin, vaikka sillä olisi mahdollisuus valita toisin. Kannattaa katsoa esimerkiksi Linkolan haastattelu Itse asiassa kuultuna (2018) Yle Areenasta.

Pakko on ihailla myös sitä tyyneyttä, jolla Linkola otti vastaan eriävät mielipiteet. Esimerkiksi 1998 Linkola kävi puhumassa kissojen haitallisuudesta Ylen Kaken pesula -ohjelmassa. Linkolan ajatuksia haastettiin monelta suunnalta, mutta hän ei hermostunut senttiäkään.

Siinä on oppimista allekirjoittaneen ohella myös niillä, jotka nykyään huutavat mielipiteitään tv:n keskusteluohjelmissa.

Opin jo nuorena tyttönä sen, ettei suoraan puhuja saa kovin usein lämmintä vastaanottoa. Jo ennen nettiaikaa ja jokaiselle parhaiten sopivaa oman totuuden aikaa ihmiset eivät pitäneet kyseenalaistajista.

Suoraan puhuminen on kuitenkin aivan eri asia kuin töykeys, vaikka nämä kaksi asiaa nykyään mielellään sotketaan keskenään.

Some-aikakaudella yhden totuuden Suomi -ajattelu on korostunut entisestään. Jos ilmaisee valtavirrasta poikkeavia mielipiteitä, verbaalinen lynkkaus alkaa välittömästi.

Aiempaa hyökkäävämpi keskustelukulttuuri ja amerikkalaistyylinen oikeusjutuilla uhkaaminen on aiheuttanut sen, että eri medioiden kolumnisteista on tullut varovaisia. Mikä tarkoittaa valitettavasti myös aiempaa tylsempiä tekstejä.

Itse en ole muita parempi. Teksteissäni ei esiinny enää se räväkin Saara, sillä en halua altistaa myöskään läheisiäni tarpeettomalle paskamyrskylle.

Ehkä myös näistä syistä Linkolan ajatusten kuuntelu tuntuu raikkaalta. Hän uskalsi olla jotain mieltä ja eri mieltä. Ja monissa haastatteluissa, joissa hänestä yritettiin tehdä ihmis- tai kissanvihaajaa, hän onnistui kääntämään tilanteen voitokseen huumorintajullaan ja jollakin lämpimällä kommentilla.

Toivottavasti Suomeen mahtuu jatkossa muitakin toisinajattelijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 2. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 3. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 4. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 5. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 6. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 7. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 8. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 9. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 10. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 11. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 12. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 13. Pääkirjoitus: Työllisyyskeinoja löytyy, jos on tahtoa ja uskallusta
 14. Milja Kungaksen Esalainen: Koronakevään jäljet väsyttävät vieläkin – miten aiotte selvitä tulevasta syksystä?
 15. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.