Pääkirjoitus: Marinin osoittama kriisijohtajuus lihottaa SDP:tä

Pääministeri Sanna Marinin päättäväisyys koronakriisin johdossa on kasvattanut myös hänen puolueensa SDP:n suosiota. Ludovic Marin / Lehtikuva

Ylen tuore kannatusmittaus vahvistaa suuntauksen, joka oli havaittavissa jo viime viikolla Alma Median vastaavasta tutkimuksesta. Päähallituspuolue SDP on koronakriisin aikana tavoittanut gallupeiden kärjessä viime vaaleista lähtien porskuttaneet perussuomalaiset. Molemmissa mittauksissa demareiden kannatus pomppasi ylöspäin useita prosenttiyksiköitä ja perussuomalaisten laski samalla mitalla.

Näin suuret äkilliset muutokset ovat puolueiden kannatuksessa olleet nykyaikana hyvin harvinaisia. Nyt tosin eletään koronakriisin johdosta täysin poikkeuksellista aikaa, jollaista ei ole Suomessakaan koettu sitten toisen maailmansodan. Siksi tämänhetkisiä kannatusmittauksia on turha verrata aikaisempiin.

Vanha totuus on, että vakavan kriisin puhjettua kansalla on taipumus antaa liki varaukseton tukensa kriisinhoidosta vastuun kantavalle valtiojohdolle. Ilmiö on taas havaittu eri puolilla maailmaa. Myös meillä presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) hallituksineen ovat saaneet kansalaisilta hyvät arvosanat toimistaan kriisin helpottamiseksi.

Kriisi hankaloittaa opposition elämää.

Todennäköisesti Marin olisi ilman koronakriisiäkin siivittänyt puolueensa kannatuksen nousuun aallonpojasta, johon se oli Antti Rinteen johdolla vajonnut. Merkit olivat jo nähtävissä. Silti näin isoa ja nopeaa harppausta olisi tuskin nähty, ellei nuori pääministeri olisi kyennyt toimimaan vaikeassa paikassa niin päättäväisesti kuin Marin on tehnyt. Hän on esiintynyt enimmäkseen niin vakuuttavasti, että siitä herää korkeintaan kysymys, olisiko SDP:n suosion itse asiassa pitänyt nousta jopa paljon korkeammalle kuin mittaukset nyt osoittavat.

Siinä missä koronakriisi on nostanut eritoten päähallituspuolueen suosiota, opposition elämän se on tehnyt hankalaksi. Opposition perinteinen tehtävä, hallituksen tekemisten ärhäkkä arvostelu, on käynyt paitsi sopimattomaksi myös hyvin vaikeaksi nyt kun vaarallisesta kulkutaudista on tullut koko kansakunnan yhteinen vihollinen. Rajatkin on jo pantu kiinni.

Oppositiolle on kunniaksi, ettei se ole liiemmin innostunut politikoimaan vakavalla asialla, vaikka varsinkin perussuomalaiset joutuu nyt kärsimään maltillisuudestaan kannatuksen laskiessa.

Toki asetelma muuttuu olojen taas normalisoituessa. Kun hallitus joutuu aikanaan tekemään kovia päätöksiä kriisistä lankeavan laskun maksamiseksi, opposition on jälleen luvallista arvostella sitä mielin määrin. Niissä oloissa SDP:llekin tekee tiukkaa säilyttää kriisin lihottamat kannatuslukemansa. Rahan säästäminen kun ei yleensä takaa yhtä suurta suosiota kuin sen jakaminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 2. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 3. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 4. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 5. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 6. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 7. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 8. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 9. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 10. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 11. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 12. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 13. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 14. SYL:n puheenjohtaja Risto Murron debattikirjoituksesta: Ilmastokriisiä ei saa unohtaa
 15. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 4. Fingerpori 30.5.2020
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 8. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 9. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 10. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 11. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.