Millamari Uotilan Esalainen: Eristys koettelee nyt kaikkia, mutta toisia vielä kovemmin – mielenterveyden kanssa kamppaileva ei saa jäädä yksin

Millamari Uotila

Millamari Uotila

Tänä viikonloppuna vietettävä pääsiäinen on kevään pyhistä ensimmäinen, joka juhlitaan koronavirusepidemian sanelemissa oloissa.

Normaalitilanteessa hiljentyminen kotioloihin pitkäperjantaina olisi oikeinkin mukava vaihtoehto, mutta nyt toivoisin mitä vain muuta. Kaipuu perheen ja ystävien seuraan voimistuu pitkinä pyhinä, jolloin tavallisesti kokoonnuttaisiin yhteen.

Juhlapäivien ja lomarientojen menettäminen on yksi niistä pettymyksistä, joita koronavirus meille nyt heittää. Lopulta se on kuitenkin pettymyksenä aika pieni, sellainen hyväosaisen huolenaihe. Aika moni suomalainenhan viettää kaikki pääsiäiset ja joulut tahtomattaan yksin, ilman sen suurempia juhlallisuuksia tai irtiottoa arjesta.

Koronaviruksesta seurannut eristyneisyys koettelee nyt kaikkia, mutta sittenkin toisia vielä kovemmin.

Kohtaamme koronaviruksen ja poikkeusolot hyvin erilaisista lähtökohdista. Jos tukiverkko on heiveröinen tai voimat ovat jo valmiiksi vähissä ja mielenterveys hauras, kotiin eristäytyminen voi todella koetella jaksamista.

Koronavirusolot voivat voimistaa jo olemassa olevia vaikeuksia ja toisaalta tuoda myös uusia, kuten huolen työn ja toimeentulon menettämisestä.

Koronaviruksen aiheuttama ahdistus näkyy jo nyt erilaisiin tukipalveluihin ja kriisipuhelimiin tulevissa yhteydenotoissa. Virus aiheuttaa piikin pahoinvointiin, mutta mielenterveysongelmien määrä ja avun tarve ovat olleet kasvussa jo ennen koronaepidemiaa. Tästä kertovat monet mittarit.

Esimerkiksi Kela kertoi tammikuussa, että mielenterveyden häiriöistä johtuvien sairauspoissaolojen kasvu jatkuu jyrkkänä. Alle kolmekymppisillä aikuisilla masennus, ahdistuneisuus ja unihäiriöt ovat jo yleisin syy sairauspoissaoloille, kertoo puolestaan Terveystalo.

Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimen soittomäärissä on rikottu ennätyksiä jo monena vuonna, ja mielenterveysongelmat ovat nousseet yleisimmäksi keskustelun aiheeksi MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa.

Jo koronavirus epidemian aikana olisi tärkeää suunnata rahaa ja työvoimaa mielenterveyspalveluihin, samaten epidemian jälkeiseen aikaan. Huomio kiinnittyy nyt ymmärrettävästi siihen, kuinka perusterveydenhuolto saa puretuksi koronaviruksen takia syntyvät toimenpidejonot. Se on tärkeää, mutta paljon on myös sellaista pahoinvointia, joka ei näy leikkausjonoina. Kuinka esimerkiksi löydetään avun ja tuen äärelle ne, jotka juuttuvat huolensa kanssa kotiin vielä sittenkin, kun liikkumisrajoitukset puretaan.

Myös mielenterveyden kanssa kamppailevien läheiset ovat suuren tuen tarpeessa.

Onneksi epidemia on herättänyt myös paljon auttamisenhalua. Ihmiset, kunnat, järjestöt ja muut yhteisöt ovat kehittäneet uusia tapoja auttaa esimerkiksi yksinasuvia. Toivottavasti kaikki tämä ei kokonaan katoa, vaikka epidemia-aika joskus päättyykin.

Parasta mitä poikkeusolot voivat poikia on, että jaettu kokemus tästä kummallisesta, uuvuttavasta ajanjaksosta jalostuisi empaattisuudeksi ja kantaisi sittenkin, kun eristys hellittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 2. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 3. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 4. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 5. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 6. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 7. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 8. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 9. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 10. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 11. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 12. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan
 13. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 14. SYL:n puheenjohtaja Risto Murron debattikirjoituksesta: Ilmastokriisiä ei saa unohtaa
 15. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 4. Fingerpori 30.5.2020
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 8. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 9. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 14. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi
 15. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.