Terhi Säynäjärven Esalainen: Lamamuistot tulvivat mieleen, toivottavasti korona säästää meidät pahimmalta

Terhi Säynäjärvi

Vastapäätäni istuu ihminen, joka yritteliäisyydestään ja ahkeruudestaan huolimatta on menettänyt yrityksensä ja aika lailla maallisen omaisuutensa. Menetys ei ole tyypillinen yrittäjän lainanvakuus, asunto ja kesämökki, vaan suvulla yli 200 vuotta ollut kartano.

Eletään huhtikuuta 1993, ja kuuntelen Kaarina Toivosta. Lomakeskus Messilä on asetettu konkurssiin, ja yrittäjä miettii, mitä tehdä.

Tämä hetki muistui mieleeni, kun pari päivää sitten uutisoitiin Stockmannin yrityssaneerauksesta. Tällä legendaarisella, 158-vuotiaalla kauppayrityksellä on ollut vaikeuksia jo jonkin aikaa, mutta silti tuntuu pahalta ajatella, että tällaiset instituutiot kaatuisivat talousahdingossa.

Juuri instituutioiden kaatuminen oli pysäyttävää taloustoimittajan työssä 1990-luvulla. Soitto konkurssikansliaan aloitti yleensä päivittäin ikävän, mutta välttämättömän työrupeaman: piti uutisoida isoimmat ja tärkeimmät tapaukset. Kuulostaa kammottavalta, mutta konkursseja oli silloin niin paljon, että työtä oli usein priorisoitava.

Toivon todella, ettei 90-luvun kaltaista lamaa tule enää koskaan. Yrittäjät eivät olleet ainoita kärsijöitä vuosien syöksykierteessä. Kansantalouden perusta järisi, ja Suomi joutui kovalla työllä hakemaan velkarahaa ulkomailta. Julkisen talouden leikkaukset olivat isoja ja tuntuivat kaikessa. Kouluissa lyijykynät teroitettiin viimeiseen pikkupätkään asti ja esimerkiksi lasten terveystarkastuksia karsittiin. Monesta säästötoimesta koitui myöhemmin iso lasku, mutta vaihtoehtoja ei ainakaan yleisen hokeman mukaan ollut.

Koronaviruksen talousvaikutuksista on nähty vasta ikävä pintaraapaisu. Yritysten menot juoksevat, ja monilla kassa alkaa kumista tyhjyyttään. Paljon ratkaisee se, kuinka kauan eristys kestää ja kuinka kauan toistaiseksi suljettu -laput joudutaan pitämään voimassa.

Nyt kannattaisi tehdä valtavasti töitä sen eteen, että virus saataisiin hallintaan ja eristystä voitaisiin purkaa edes osittain. Uskon, että olisi myös kannattavaa käyttää reilusti rahaa viruksen jäljittämiseen.

Jos eristys jatkuu, ennusmerkit näyttävät ikäviltä. OECD on arvioinut, että jokainen kuukausi eristyksissä vie kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

Julkista velkaa täytyy ottaa lisää valtavat määrät. Valtionvarainministeri Katri Kulmuni on jo todennut, että koronaviruksen takia valtionvelkaa otetaan kaksinumeroinen luku – miljardeissa.

Mielenkiintoista on, miten tämä kaikki joskus maksetaan. Suomessa on paljon vähemmän työtä tekeviä ihmisiä kuin 90-luvulla, ja meillä on etuisuuksia (automaattisia menoeriä), joista ei oltu kuultukaan viime vuosituhannella.

Kaikkien taantumien ja lamojen tyrskeissä on myös selviytyjiä. Yrityksiä, jotka voivat kasvattaa bisnestään. Syntyy uusia yrityksiä, ja toivottavasti uusia nokioita.

Ihmismielen halu eteenpäin on mahtava voima. Voi aloittaa vaikka raapustamalla paperille ilon, kiitollisuuden ja ideoiden aiheita. Näin (nyt jo edesmennyt) Kaarina Toivonen oli tehnyt jo siinä vaiheessa, kun hän kertoi toimittajalle yrityksensä menettämisestä.

Hallituksen toinen lisätalousarvio on suuruudeltaan yli neljä miljardia

Pääkirjoitus Kaikkien aikojen lisäbudjetti, mutta sekään ei vielä riitä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.