Pääkirjoitus: Kotimaisesta tuotannosta vihdoin apua maskipulaan

Hengityssuojainten kysyntä on ylittänyt tarjonnan monin paikoin myös meillä Suomessa. Jussi Nukari / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi kaivatun uutisen kiirehtiessään tiistaina hallituksen kehysriiheen. Valmistelut kotimaisen tuotannon aloittamiseksi ovat jo pitkällä hengityssuojaimista vallitsevan ankaran pulan helpottamiseksi. Ainakin pari yhtiötä on ryhtymässä tositoimiin toukokuun puolella tavoitteenaan tuottaa vuorokaudessa jopa 200 000 suojainta.

Lintilän vahvistama tieto oli helpottavaa kuultavaa erityisesti hoitohenkilöstölle ja heidän hoidokeilleen, sillä viime päivinä on vahvistunut, että kertakäyttöisiä hengityssuojaimia ja muita kasvomaskeja ei ole alkuunkaan riittävästi, vaikka niin vakuutettiin koronakriisin edellä.

Toki kyse on pandemian aiheuttamasta maailmanlaajuisesta ongelmasta, joka ajoittain on saanut jopa absurdeja piirteitä valtioiden syyttäessä toisiaan välistävedoista maskien toimitusten yhteydessä. Meillä luultiin vältyttävän pahimmalta pulalta huoltovarmuuskeskuksen avattua historiallisesti varstojensa ovet. Nyttemmin on kuitenkin ilmennyt, ettei tarvikkeita ole riittänyt tarpeeksi maamme kaikkiin kolkkiin.

Hoitajaliitto Super ilmaisi viimeksi maanantaina huolensa, että pula kertakäyttöisistä maskeista lisää tartuntariskiä vanhusten hoivakodeissa. Yhtä uhkaava on tilanne kotihoidossa, kun monessa kunnassa on osoittautunut mahdottomaksi noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta käyttää hengityssuojainta kaikilla asiakaskäynneillä.

Tiukat ohjeet ovat paikallaan, sillä koronavirus tekee pahaa jälkeä päästessään leviämään vanhustenhoitoon. Tästä on surullisia esimerkkejä eteläisemmästä Euroopasta ja kasvavissa määrin myös meiltä. Ikävä kyllä ukaaseja antavilta viranomaisilta on jäänyt liian vähälle huomiolle kolikon toinen puoli. Jos ja kun valtiovalta määrää suojainten käytön pakolliseksi tietyissä tehtävissä, sen tulisi osaltaan myös varmistaa, että niitä on riittävästi tarjolla. Kaikkea vastuuta ei voi sälyttää yksin käyttäjien harteille olkoonkin, että kunnat ja yksityiset palvelujen tarjoajat ovat olleet asiassa kiitettävän oma-aloitteisia ulkomaita myöten.

Jatkossa kysyntä vain moninkertaistunee.

Yleisesti ehdittiin jo ihmetellä, eikö Suomessa riitä osaamista tai kiinnostusta oman suojaintuotannon aloittamiseen. Nyt kysymykseen on saatu myönteinen vastaus, joka toivottavasti riittää helpottamaan akuuttia pulaa ainakin joksikin ajaksi.

Tosin jatkossa kysyntä vain moninkertaistunee entisestään, kun epidemian patoamiseksi asetettuja liikkumisrajoituksia aletaan purkaa. Jos Suomi seuraa vaikkapa Saksan ja Itävallan esimerkkiä, suojaimia tarvitsevat silloin kaikki kansalaiset, jotka haluavat astua ovestaan ulos.

Sosiaali- ja terveysministeriö: Hengitystiesuojainta käytettävä kotihoidossa – Ministeriön ja THL:n ohjeet ristiriidassa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: Suojainten saatavuudessa vaikeuksia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 2. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 3. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 4. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 5. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 6. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 7. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 8. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 9. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 10. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 11. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 12. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat
 13. Pääkirjoitus: Korona ja vasemmistoliitto haastavat hävittäjähankkeen
 14. Hanna Myyrän Esalainen: Virtuaalitoteutukset eivät korvaa elävää elämää
 15. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.