Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Aktiivimalli tuottaa tuskaa hallituksellekin

Hallitus hyväksytti joulun alla eduskunnalla niin sanotun aktiivimallin tarkoituksenaan patistella työttömiä osallistumaan erilaisiin työllistämistoimiin etuuden leikkaamisen uhalla.

Uudistus oli peräisin valtiosihteeri Martti Hetemäen kolmikantaisesta työllisyystyöryhmästä, ja sitä valmisteltiin runsaan vuoden ajan ilman suurta porua. Eduskunnassakin oppositio havahtui vasta aivan viime metreillä moittimaan aktiivimallia työttömien kyykyttämisestä

Kritiikki sai tuntuvasti lisää kierroksia vasta lain hyväksymisen jälkeen. Ay-liikkeen suunnalta väläytettiin napakasti joskin kovin jälkijättöisesti jopa poliittisia lakkoja aktiivimallia vastaan. Lain kumoamista vaaditaan myös kansalaisaloitteessa, joka ennätyksellisen nopeasti on ehtinyt saada taakseen jo yli 100 000 allekirjoitusta.

Allekirjoitusten suuri määrä takaa, että kansalaisaloite on käsiteltävä eduskunnassa sinne asti ehdittyään. Kasvavan kansanosan mielessä kirosanaksi muuttunut aktiivimalli pysyttelee siten politiikan asialistalla vielä pitkään, mikä herättää tulevaan vaalisumaan valmistautuvissa hallituspuolueissa ilmiselvää levottomuutta.

Huoli vaikuttaa olevan suurin sinisten keskuudessa. Työttömyys ja työttömyysturva lukeutuvat hallituksessa työministeri Jari Lindströmin (sin.) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) vastuualueisiin. Silti kummaltakaan ei ole kuultu yhtä ainoaa myönteistä lausuntoa, vaikka niitä ei tarvitsisi keksiä tyhjästä. Onhan mallissa myös yksiselitteisen myönteisiä kohtia kuten karenssipäivien väheneminen.

Vähissä ovat olleet mallin julkiset ymmärtäjät myös keskustassa, minkä seurauksena elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) joutui torstaina erikseen vakuuttamaan koko hallituksen seisovan mallin takana. Haiskahtaa silti, että hallituskumppanit ovat omat vahinkonsa minimoidakseen sysänneet puolustuksen puheenvuorot suosiolla kokoomukselle, jonka kannattajakunta ymmärtää ehkä parhaiten uudistuksen tarpeen.

Tosin kokoomuskaan ei ole valjastanut asialle järeintä kaartiaan, vaan äänessä ovat olleet lähinnä ulko- ja ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen sekä kansanedustaja Juhana Vartiainen. Kaksikko kävi rohkeasti tuulta päin kyseenalaistamalla työttömien oikeuden nauttia täysiä etuuksia siinä tapauksessa, että he eivät halua muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle.

Kokoomuslaisten puheet tarjosivat keskustalle mahdollisuuden siirtää keskustelun painopiste puolueelle aina yhtä tärkeään aluepolitiikkaan. Torjuessaan ”pakkolähdöt” keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen äityi niiden sijaan vaatimaan joka puolelle Suomea uusia työpaikkoja ja työllisyyspalveluja.

Näistä kahdesta vaatimuksesta jälkimmäinen lienee nopeammin toteutettavissa hallituksen omin voimin. Tarvekin voi osoittautua todelliseksi.

Aktiivimallin kannatettavana tavoitteena on lisätä työllisyyttä jopa 12 000:lla. Jotta tavoite täyttyisi, aivan aluksi on varmistettava, että sitä tukevia työvoimapalveluja on saatavilla riittävästi kautta valtakunnan. Jos osoittautuu, että työvoimaviranomaisten resurssit eivät ole lainkaan oikeassa suhteessa aktiivimallin mukanaan tuomiin uusiin velvollisuuksiin, hallituksen on reagoitava asiaan pikaisesti.