Vuosien koulutus ei merkitse mitään, jos työt loppuvat

Saara Larkio

Johan tässä onkin jauhettu mindfulnessista, vihreästä teestä, perhearvoista ja downshiftaamisesta. Jo riittää pehmoilu, nyt pitää saada Suomi kuntoon!

Professori Vesa Puttonen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta kirjoitti hiljan Helsingin Sanomissa, ettei Suomella ole enää varaa etsiä työttömille vain koulutusta vastaavaa työtä. ”Tohtorin pitää mennä muihin töihin ja alkaa pikkuhiljaa maksaa yhteis­kunnalle takaisin koulutuksensa ­aiheuttamia kuluja”, Puttonen kirjoitti.

Hänen mielestään ihmisen pitää olla valmis muuttamaan työn perässä sinne, missä töitä on.

Toisin sanoen, jos olisin työtön, minun pitäisi sivuuttaa se tosiasia, että käytin kuusi vuotta elämästäni opiskeluun ja että olen tietyn ammatin harjoittaja. Kukahan minut palkkaisi ilman koulutusta esimerkiksi hitsaajaksi, joista on kova pula? Kuka maksaisi koulutukseni hitsaajaksi? Entä jos puolisoni ei saa uudelta paikkakunnalta töitä? Miten lapsi sopeutuu uuteen kouluun tai päiväkotiin? Puttosen mielestä inhimilliset arvot on ilmeisesti uhrattava työnhaun alttarille.

Kun lukee ammatinvaihtajien tarinoita lehdistä, kaikki kuulostaa hyvin helpolta. Mutta olen hämmentynyt – kuinka monta joogaohjaajaa, personal traineria, life coachia tai sisustuskauppaa Suomeen oikeasti mahtuu?

Vähemmän saa lukea siitä, kuinka toisen vanhemman opiskelu kuormittaa perheen taloutta ja pariskunnan keskinäisiä välejä. Tai miten väsynyt on hän, joka herää joka arkiaamu viideltä ehtiäkseen töihin toiselle paikkakunnalle. Siinä ei työpäivän jälkeen ole paljon paukkuja esimerkiksi omiin harrastuksiin ja kaiken varalta uudelleenkouluttautumiseen.

Ja mistä työntekijäpolo tai työtön tietää, mille alalle kannattaa kouluttautua? Suhdanteet vaihtuvat niin nopeasti, että tänä päivänä kuuma ammatti saattaa kouristella rahapulassa jo siinä vaiheessa, kun saa oppilaitoksesta paperit kouraan.

On myös työnantajan etu, että työntekijä viihtyy työssään. Uuden työntekijän perehdytys vie aikaa (ja siten rahaa). Jos maisteri turhautuu työssä, joka ei vastaa koulutusta ja ottaa loparit, kukaan ei voita. Autonkuljettajaksi kouluttautunutta tuskin kiinnostaa istua toimistotyössä kello 8–16. Aika typerältä tuntuisi sekin, että opettaja pantaisiin töihin rakennustyömaalle tai graafikko varastolle hedelmiä pakkaamaan.

Ihminen, joka on hankkinut tietyn ammatin, saattaa tuntea jopa ammattiylpeyttä. Jos ylpeys survotaan tehokkuuden nimissä lyttyyn, saadaan aikaan tyytymättömyyttä, joka voi tulla kalliimmaksi kuin Puttonen uskookaan.

Meidän on pakko hyväksyä se, että kaikki ihmiset eivät vain saa töitä, koska sopivia töitä ei enää ole. Ja se, että osa ihmisistä ei ole työkykyisiä. Uskon, että näillä ihmisillä olevaa tietotaitoa opitaan ajan kanssa hyödyntämään jollain tavalla. Jotta siinä onnistutaan, te-palveluihin pitää palkata lisää väkeä kartoittamaan listoilla olevien osaamista tai ostaa tällainen palvelu rekrytointiyrityksiltä. Noin alkajaisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 2. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 3. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 4. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 5. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 6. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 7. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 8. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 9. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 10. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 11. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 12. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 13. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 14. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 15. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.