Lahtelainen kiekkofani ei ole häirikköporo

Matti Eve

Pelicansin ilmoitus liigaottelun järjestämisestä Tallinnassa sai liikkeelle välittömästi epäilyt tapahtuman onnistumisesta. Aluksi ideaa pidettiin hölmönä. Miksi Tallinnaan, eihän siellä ole kiekkokulttuuria. Pelicans perusteli päätöstä uudella idealla ja uskolla siihen, että kannattajat olisivat valmiita lähtemään vuorokaudeksi vieraspelimatkalle.

Pelicansia voi onnitella rohkeasta ideasta. Historian ensimmäinen Suomen ulkopuolella pelattu liigamatsi oli kaikilta osin erittäin onnistunut tapahtuma. ­Lasnamäen kupeessa sijaitseva Tondiraba Areena osoittautui myös liigatason halliksi.

Julkisuudessa tapahtumaa on kiitelty laajasti. Toki myös moitteita on tullut. Hallissa myydyn oluen hintaa on taivasteltu. Miksi kuusi euroa, kun keskustan baareista sai saman tuopin puolet halvemmalla? Vastaus on yksinkertainen. Pelicans vei Tallinnaan oman organisaation järjestysmiehiä lukuun ottamatta. Menot olivat Suomen tasoa, eikä niitä olisi voitu kattaa etelänaapurin hinnoilla.

Lahtelaisia kiekkofaneja on aivan aiheetta syytetty rähjääjiksi tai häiriköiksi. Olen päässyt mukaan kymmeniin ellei satoihin lahtelaisjoukkueiden vierasotteluihin. Tallinnan keikka oli poikkeuksellinen, ei ainuttakaan järjestyshäiriötä.

Lauantaiaamuna Lahdesta matkaan lähti 27 linja-autoa, mukanaan noin 1 400 kiekkofania. Hämeenlinnasta busseja lähti kymmenkunta. Etukäteen pelättiin, että ensimmäiset rähinät alkavat ennen Mäntäsälää. Eivät alkaneet.

Viimeistään laivalla oletettiin fanien kesken syntyvän täysi hulina. Laiva olisi ollut otollinen paikka suomalaiskansalliselle otsaanlyöntikisalle. Ei ollut. Molempien joukkueiden kannattajat matkasivat kohti Tondirabaa kuin veljekset konsanaan.

Epäilijöiden mielestä viimeistään illalla jäähallissa olisi koko lastin pitänyt lävähtää tuulettimeen. Kauden ennätysyleisö, viisi tuhatta katsojaa, olut virtasi ja laulu raikui. Kaikki elementit rähinöintiin oli siis katettu pöytään. Ei kaatunut halli, eikä tarvittu virkavaltaa. Puheet suomalaisista häirikköporoista olivat siis aivan turhaa.

En koskaan ole nähnyt lahtelaisten kannattajien käyttäytyneen noin loistavasti kuin tässä historiallisessa matsissa. Mukana olleet sekalaiset seurueet, perheet ja muut matkalaiset olivat kuin yhtä perhettä. Edes vastustajan väärän värinen kaulahuivi tai lippalakki ei aiheuttanut ohimolla verisuonten pullistumisia.

Tälle huikean hienolle tapahtumalle suo ilomielin jatkoa. Me lahtelaiset urheilun ystävät voimme olla ylpeitä itsestämme ja kotikaupungin kiekkojoukkueesta, joka oli suunnitelmissaan rohkea ja halusi rikkoa kaikki perinteiset rajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 2. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 5. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 6. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 7. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 8. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 9. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 10. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 11. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 12. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 13. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.