Rakkautta pitävät yllä pienet teot - nosta katseesi kännykästä, vinkkaa silmää ja halaa

Ystävänpäivää kuulee silloin tällöin moitittavan kaupalliseksi hömpötykseksi. Näitä amerikkalaisia hapatuksia!

Taas yksi väkinäinen markkinapäivä, jolloin pitää ostaa turhaa tilpehööriä ja lähetellä höpsöjä sydänkortteja. Lähtisikö tuohon hössötykseen mukaan laisinkaan?

Tarvitseeko ja osaako runoilla puolisollekaan? Vaikka ensi viikolla juhlittava ystävänpäivä on Suomessa muokkaantunut enemmän ystävien muistamisen suuntaan, se on myös rakastavaisten juhla. Monissa muissa maissa Valentinen päivän pääpaino on juuri romanttisella rakkaudella.

Suomessa ei aina lirkutella lämpimistä tunteista ystäviä ja rakkaita kohtaan yhtä paljon kuin lämpimämmissä maissa.

Etelän tyylistä olen saanut maistiaisia kielikursseilla, joilla olemme kuunnelleet italialaisia ja espanjalaisia lauluja. ”Yltiöromanttiset” kappaleet herättävät opiskelutovereissa usein huvittunutta tuhahtelua.

Hiljattain espanjan kurssilla tutustuimme meksikolaiseen balladiin. ”Olet suloinen aamiaiseni” ja sitä rataa. Sielläpäin ei ole kuulemma yhtään liioiteltua tilata tämän tyyppistä serenadia naisen ikkunan alle.

Eräs kurssitoveri totesi laulun kuultuaan, että suomalaiset miehet edustavat enemmän tyyliä ”rakastan sinua ja ilmoitan, jos asia muuttuu”.

Maahamme kuitenkin mahtuisi paljon enemmänkin romantiikkaa. Parhaimmillaan rakkauden eleet lämmittävät konsanaan kuin talvi Espanjassa.

Sitä paitsi suomi on kaunis kieli. Se taipuu hellien tunteiden ilmaisuun yhtä hyvin kuin nuo kauniisti soljuvat rakkauden kielet italia ja espanja.

Vaikka "te amo" ja "ti amo" kuulostavat tuulen lempeiltä henkäyksiltä, "rakastan sinua" lohkeaa kuin railo jäähän.

Juroimpia kansalaisia auttavat kauppojen runsaat korttivalikoimat. Valmiiksi präntättyjä tunnustuksia piisaa varsinkin näin ystävänpäivän alla.

Ja jos sanat eivät tunnu riittävän, käytössä on monia muitakin keinoja tunteiden ilmaisuun.

Milloin viimeksi yllätit mielitiettysi romanttisesti? Kukapa ei ilahtuisi kukkasista - olipa sitten ystävänpäivä tai tavallinen perjantai. Kaikki kaipaavat armailtaan huomiointia ja hemmottelua. Tunteistaan voi kertoa vaikka suklaalla. Tai vain nostamalla katseensa kännykästä, vinkkaamalla silmää ja halaamalla.

Parisuhde vahvistuu myös ilosta, leikkimielestä ja hulluttelusta. Liian harvoin näkee pariskuntien moiskauttelevan suukkoja vaikkapa kauppakeskuksen parkkipaikalla. Rakkaudessa saa kuitenkin aikuisenakin näyttää ihan hassulta.

Ystävänpäivän voi ajatella olevan muistutus parisuhteen hoitamisen tärkeydestä. Romantiikka ei kuulu vain italialaisiin lauluihin. Sitä synnytetään pienillä eleillä.

Anna siis ilon näkyä, jos olet löytänyt rinnallesi rakkaan ihmisen. 14. helmikuuta on yksi vuoden 365 ystävänpäivästä, jolloin kannattaa tehdä lämpimät tunteensa toiselle selviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jokelan kartanossa vaihtuvat omistajat – lauantaina pidettiin tyhjennyskirppis, jonne oli tullut väkeä ainakin Espoosta saakka
 2. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 3. "Aina on kiva juosta, kun mihinkään ei satu" – Pajulahdessa leireilevä Annemari Kiekara avasi "ratakautensa" KymiRingillä
 4. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 5. ESS:n kesäkalakisassa hurjat taimenet jytistivät verkkoja – myös 10-vuotias ensikertalainen sai saalista
 6. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 7. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 8. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 9. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 10. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 11. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 12. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 13. Erin esiintyy syksyllä Lahdessa
 14. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 15. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.