Kaavamuutos voi olla tarpeen Kisapuistossa

Yksityisen rahoituksen etsiminen Kisapuiston uutta jalkapallostadionia varten on osoittautunut Lahden kaupungin toimitilayhtiölle Spatiumille ja sen kumppanille Ladecille juuri niin vaativaksi tehtäväksi kuin etukäteen oli arvattavissa.

Vaikka rahoittajia runsaan seitsemän miljoonan euron hintaiseksi arvioidulle hankkeelle on yritetty haravoida jo nelisen kuukautta, saalis on jäänyt toistaiseksi olemattomaksi. Kaupunkikonsernin ulkopuolelta ei toistaiseksi ole saatu varmuutta pennin hyrrästä.

Todennäköisenä voi tosin pitää valtion ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan jo pari vuotta sitten alustavasti lupailemaa runsaan miljoonan euron avustuspottia. Sen lisäksi tarvittaisiin yksityistä rahoitusta noin 1,8 miljoonaa euroa, mistä ei siis ole saatu vielä varmoja lupauksia.

Spatiumille antamassaan toimeksiannossa kaupunginhallitus linjasi, että kaupungin osuus stadionhankkeesta olisi enintään 60 prosenttia. Ulkopuolista rahaa tarvittaisiin siten 40 prosenttia, mitä osuutta asiantuntijat osasivat jo syksyllä epäillä hyvin haastavaksi tavoitteeksi.

Stadionia on puuhattu Kisapuistoon jo toistakymmentä vuotta. Sinä aikana ei ole ilmoittautunut yksityisiä tahoja, jotka olisivat luvanneet rahoittaa merkittävästi investointia, jollaiset on perinteisesti toteutettu täysin julkisin varoin.

”Kukaan ei vielä ole tullut tarjoamaan rahojaan”, joutui Spatiumin toimitusjohtaja Jouni Kanervo toteamaan asiasta viimeksi tiedusteltaessa (ESS 18.2.). Tuskin raha käveleekään Spatiumin luo itsestään, vaan sen eteen on tehtävä kovasti töitä. Ei liene syytä epäillä, etteivätkö Spatium ja Ladec yrittäisi siinä parastaan.

Selville on jo saatu, että kiinnostus Kisapuistoa kohtaan kasvaisi, jos alueen kaava mahdollistaisi pysyvän liiketoiminnan stadionin yhteydessä. Jos muu ei auta, päättäjien on harkittava kaavan muuttamista, vaikka se tietäisi hankkeen lykkääntymistä entisestään vähintään parilla tai jopa useammalla vuodella mahdollisten, ellei peräti todennäköisten, valitusten johdosta.

Parhaassa tapauksessa tosin pelkkä sitova lupaus kaavamuutoksen puolesta voisi olla kaupungilta ratkaiseva ele, joka vakuuttaisi potentiaaliset rahoittajat.

Toki urheilussa kaikki on suhteellista. Puuttuva yksityinen rahoitusosuus euroa on Kisapuiston pääkäyttäjän, FC Lahden, budjetissa valtava summa. Sitä vastoin jääkiekkoseura Pelicans kerää omilta tukijoiltaan joka vuosi paljon suuremman määrän euroja.

Olisiko mahdotonta ajatella, että nuo vajaat pari miljoonaa saataisiin kootuksi paikallisilta ja miksei kaukaisemmiltakin yrityksiltä kertaluonteisena avustuksena kauan kaivatulle jalkapalloinvestoinnille ilman, että tukijat saisivat sijoitukselleen sen järisyttävämpää vastinetta kuin ehkä nimikoidut paikat katsomoon ja tuotemerkkinsä stadionin nimeen.

Hyvä uutinen on, että Spatium ja FC Lahti ovat päässeet sopuun stadionin hankesuunnitelmasta. FC Lahti vaikuttaa sitä paitsi suhtautuvan hankkeen ripeään edistymiseen hyvin luottavaisesti. Toivottavasti se merkitsee, että kulissien takana tapahtuu enemmän myönteistä kehitystä kuin julkisuuteen on tohdittu kertoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Pelicansin A-nuoret maalin verran alakynnessä – ottelu käynnissä, katso suora lähetys tästä
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta – suomalaisnainen oli saapunut Pohjois-Italiasta
 5. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 6. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 7. Jukurit käytti paikkansa avauserässä Pelicansia vastaan
 8. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 9. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 10. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 11. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 12. Lahtelaistaustainen dramaturgi Marko Järvikallas pääsi esikoiskirjaa tehdessään seikkailemaan vapaana teatterin raameista – novelleihin heijastui myös nuoruuden ilmapiiriä 1980-luvun Lahdesta
 13. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina
 14. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 15. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaksi loukkaantui lievästi ulosajossa Hollolassa, kuljettajaa epäillään vammantuottamuksesta
 2. Näppis: Mistä näkee että Salppurin kisat on tulossa? Ei mistään. Eivät osaa markkinoida. Miksei torille laiteta lipunmyyntiä ja esiintymislavaa ja ohjelmaa jne.
 3. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 4. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 5. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 6. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 7. Kuvagalleria: Jää innoitti Etelä-Suomen Sanomien lukijoita – katso upeat kuvat
 8. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 9. Hyvinvointiyhtymän pandemia-työryhmä kokoontui: suunnitelmat valmiina koronaviruksen leviämisen varalle
 10. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
 11. Lukijalta: Lahti halusi jatkaa ensihoidon kulujen kohtuutonta jakoa kuntien kesken
 12. Syyte: "Metsuri" Huohvanainen potki ja löi rikollisvaikuttaja Raimo Anderssonin kuoliaaksi – laittoi välissä jalkaan turvakengät
 13. Vasemmistoliiton aluepomon epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan – poliisi aloittaa esitutkinnan
 14. Thyssenkrupp valitsi ostajan hisseilleen – hinnaksi tulossa 17,2 miljardia euroa
 15. Antti Röngän esikoisromaanin käännösoikeudet myytiin Ranskaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.