Kurjuuden kuninkaat kohti uutta nousua

Matti Eve

Lahti on vuosikymmenten saatossa mielletty tapahtumakaupungiksi. Lahden Messut Fellmannin pellolla ja Salpausselän kisat olivat aikanaan maakunnan suurimpia tapahtumia. Molemmat olivat myös koko maan mittakaavassa suuren luokan yleisötapahtumia. Ne olivat myös osoitus rohkeasta päätöksenteosta ja vankasta uskosta omiin vahvuuksiin.

Lahdesta löytyy taatusti osaamista suurienkin tapahtumien järjestämisestä. Tuota pääomaa ei hetkessä rakenneta, joten sitäkin taustaa vasten Lahden tulisi olla tapahtumissa aktiivinen. Ovatko isot massatapahtumat sitten Lahdelle tärkeitä? Kyllä ovat. Ne tuovat suuria summia rahaa, ja niiden avulla rakennetaan dynaamista kaupunkikuvaa.

Lahden sijainti tapahtumapaikkana on erinomainen. Lentokentältä tänne pääsee autolla tunnissa ja junalla Helsingistä alle tunnissa. Keskeinen sijaintimme on valtava etu moniin muihin kaupunkeihin nähden. Lahden päättäjien tulisi tehdä selkeä strategia ja määritellä reunaehdot, millaisiin tapahtumiin kaupunki voisi omalla panoksellaan lähteä mukaan.

Jokainen ymmärtää, että jos jotain haluaa, niin silloin siihen on myös panostettava. Vaikka kaupungin päätehtävä ei ole toimia tapahtumien järjestäjänä, on sen omalla toiminnallaan pystyttävä luomaan puitteet, joissa niitä voidaan järjestää.

Mitä jos Lahti aidosti lähtisi kumppaniksi mukaan tapahtumajärjestäjien kanssa? Me voisimme hyvin määritellä esimerkiksi tapahtu-mien kokoluokan, vaikuttavuuden alueen talouselämälle ja niin edelleen. Näitä taustoja vasten olisi helppo valita kohteet, joihin osallistua. Veroeuroja tässä palaa, mutta ne on nähtävä investointeina. Mitä paremmin tämän kaupungin liike-elämällä menee, sitä enemmän siitä hyötyvät koko kaupunki ja asukkaat

Matkailu on alati kasvava liiketoimi. Lahti ei voi jäädä tästä kelkasta pois. Meidän on rohkeasti katsottava tulevaisuuteen ja uskottava omiin vahvuuksiin. Valittamalla ja päättämättömyydellä meistä ei tule muuta kuin kurjuuden kuninkaita.

Hotellit ja kylpylät eivät pelkkinä seininä ole millään muotoa järkeviä investointeja, mikäli niiden sisälle ei saada luotua lattialiikennettä. Teivaan hotellihanke on ollut kohta kymmenen eri valtuuston pöydällä, mutta mitään ei ole tapahtunut. Juttu Teivaan hotellihankkeesta Etelä- Suomen Sanomissa 27.2 oli surullista luettavaa. Jos päättäjät ja virkamiehet eivät edes itse tiedä mitä halutaan, niin olisiko aika nostaa kädet pystyyn ja todeta, että vihkoon koko hanke? Ilman laadukasta ja riittävää majoituskapasiteettia emme tule matkailukohteena selviämään. Kaikkea ei kuitenkaan voi saada, joten nyt on poliitikkojen ja virkamiesten tehtävä jämäköitä päätöksiä myös hotelleista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 2. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"
 3. Koronakriisi on koetellut erityisesti nuorten naisten toimeentuloa – Yhä useampi suomalainen tarvitsee nyt ja kesällä Kelan tukea elämiseen
 4. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 5. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 6. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 7. Saara Larkion Esalainen: Pois alta, täysi taimikärry tulee sinua kohti, eikä meitä pysäytä kuin lokakuu
 8. Pääkirjoitus: Yhtymäkokouksen loputon farssi ei naurata enää ketään
 9. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Taiteellista johtoaan uusiva Sinfonia Lahti tuo mieleen Frozen-elokuvat
 10. Asukashaku Lahden Talojen uusiin kohteisiin kaupungin keskustassa ja Nastolassa alkoi
 11. Hyvinvointiyhtymä perustaa omat vanhus- ja vammaisneuvostot kunnallisten neuvostojen rinnalle
 12. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 13. Ahkeran Uusi Alku -kisojen lipunmyynti alkoi - lippumääräksi varmistui 400 kappaletta
 14. Suomen sisäinen muuttoliike kasvatti Lahden väkilukua huhtikuussa
 15. Häädön saaneen espoolaismiehen epäillään virittäneen räjähteen ovelleen – kaksi poliisia loukkaantui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.