Valeuutisten aikakausi auttaa perinteistä mediaa

Perttu Kauppinen

Suomalaiset laatumediat aloittavat parin viikon päästä laajan kampanjan, jonka tarkoituksena on nostaa esille oikeiden uutisten ja luotettavan sisällön arvoa. Vastuullista journalismia korostavat mediat kertovat näyttävästi yleisölle sitoutuneensa alan itsesäätelyelimen eli Julkisen sanan neuvoston päätöksiin ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistin ohjeissa kuvataan seikkaperäisesti, miten luotettavassa laatumediassa työskentelevän toimittajan pitää tehdä työtään ja minkälaisia oikeuksia vaikkapa haastateltavalla tai jutun kohteella on. Ohjeet korostavat sitä, miten journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen – kansalaisille, joilla on oikeus tietää mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Se on kansanvallan edellytys.

Luotettavuuden ja totuuteen pyrkimisen korostaminen on varmasti tärkeää. Verkossa leviää valtavasti harhaanjohtavia ja jopa täysin valheellisia sisältöjä – valeuutisia.

Toisaalta monien ihmisten käsitys uutismedian toiminnasta on voinut hämärtyä. Se lisää median tarvetta avata omia työprosessejaan ja käytäntöjään.

Tämä on nähty esimerkiksi viime päivinä puhuttaneessa tapauksessa, jossaHelsingin Sanomat on käynyt läpi hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasiin mahdollisesti liittyviä epäselvyyksiä (ESS 27.2.). Brother Christmasin tukijat ovat pahastuneet ja kyseenalaistaneet HS:n uutisoinnin ja motiivit täysin. Samaan aikaan monet järjestön kumppaneista ovat ilmoittaneet yhteistyön päättymisestä.

Medialukutaidon hiipumisesta voi olla kiusaus syyttää lukijoita, mutta todennäköisesti mediassa itsessään on vähintään yhtä paljon syytä. Jopa median tekemisistään käyttämät termit kuten journalismi, totuus ja laatu ovat vääriä – tai ainakin näin uskoo Suomessa tällä viikolla vieraillut kansainvälisen uutismediajärjestö INMA:n toimitusjohtaja Earl Wilkinson.

Helsingissä tiistaina luennoineen Wilkinsonin mukaan totuudesta puhuminen on liian epämääräistä, laatua ei voi määritellä kukaan eikä journalismikaan loppujen lopuksi tarkoita ihmisille mitään. Totuuden sijaan Wilkinson korostaisi luottamusta ja tosiasioita, journalismin sijaan autenttisuutta ja laadun sijaan ainutlaatuisuutta.

Olivatpa sanat huonoja tai eivät, valeuutisten aikakausi on ollut hyväksi perinteiselle laatumedialle. Wilkinsonin mukaan Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin syytökset ovat olleet mitä parhainta mainosta The New York Timesin ja Washington Postin kaltaisille lehdille.

Kun yleisö haastaa mediaa aktiivisesti, mediataloissakin joudutaan pohtimaan tarkemmin, mikä oma tuote oikein on ja miksi sitä tehdään ja kenelle. Tästä hyötyvät lopulta niin lukijat kuin tekijätkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 2. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 3. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 4. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 5. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 6. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 7. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 8. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 9. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 12. Pandemia vaikuttaa myös hiihtäjien talouteen – Perttu Hyvärinen: "Edessä on iso haaste"
 13. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 14. Pääkirjoitus: Kaikkien aikojen lisäbudjetti, mutta sekään ei vielä riitä
 15. Suklaiset nuotiobanaanit sulavat kaikkien suussa perheen yhteisellä retkellä – eräkokki Anssi Lohvansuu valmistaa lohikeitonkin luonnon helmassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.