Jos Lahden johtavat poliitikot eivät ole älyllisesti rehellisiä, on kalleaaltosilla helppo työ korjata irtopisteet

Erno Laisi

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) twiittasi päättyvän viikon tiistaina: ”Hienoa, mennään nyt oikeaan suuntaan!”.

Ne olivat saatesanat Lahden kaupungin tiedotteeseen, jossa kerrottiin kaupungin työttömyysasteen laskeneen vuodessa puolisentoista prosenttiyksikköä.

Suunta on oikea. Hienoa!

Mutta mitä tapahtui samalla ajanjaksolla muualla? Esimerkiksi Kotkassa työttömyysaste laski liki neljä, Porissa noin 3,5 sekä Jyväskylässä ja Oulussa liki kolme prosenttiyksikköä.

Lahtelaistenkin poliitikkojen hehkuttama tutkija ja konsultti Timo Aro twiittasi muutama tunti Komun jälkeen vertailun, joka kertoo huomattavasti enemmän Lahden todellisesta tilanteesta kuin Komun uudelleenjakama tilastotwiitti.

Aron jakamassa kuvassa Lahden tilanne näyttää suorastaan lohduttomalta.

Lahden työllisyystilanne on huono, jos sitä vertaa mihin tahansa suomalaiseen suureen tai keksisuuren kaupunkiin. Lahden työttömyysaste on laskenut heikoiten Aron 26 verrokkikunnan listauksessa.

Esimerkiksi Kotkan työttömyys on vähentynyt Aron koostamien tilastojen perusteella kahdessa vuodessa 24,6 prosenttia. Lahdessa vähiten kaikista vertailussa olevista kunnista, vain 14 prosenttia.

Hehkuttaa saa ja pitää silloin, kun sille on perusteet. Lahdesta sellaisia perusteita ei löydy. Vaikka talous kasvaa ja työllisyys paranee Suomessa huimaa vauhtia, Lahti on montussa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) voi kutsua tätä ankeuttamiseksi, mutta samalla se on myös totta. Jos kaupungin johtavat poliitikot eivät ole älyllisesti rehellisiä, on kalleaaltosilla helppo työ korjata irtopisteet. Kun tarpeeksi kauan valittaa kaikesta, osuu silloin tällöin maaliin.

Ja toisaalta kun tarpeeksi kauan hehkuttaa hyvää ”pöhinää” (slangisana, jolla tarkoitetaan amfetamiinia tai päämäärätöntä pyörimistä, toim. huom.), se muuttuu todeksi – mutta ikävä kyllä vain päättäjien omissa päissä.

Osa kaupungin poliitikoista on kriittiseen ajatteluun kykenemättömiä pöhinäpörrääjiä, osa kaikesta valittavia itkupillejä. Itkupillien huuto kuuluu kovaa, koska pessimismille on perusteensa.

Lahdella menee huonosti, tai ainakin huonommin kuin millään toisella suurella tai keskisuurella kaupungilla tässä maassa, jos mittarina käytetään työllisyystilannetta.

Johtavien poliitikkojen on syytä tunnustaa tämä – ja puhua siitä suoraan. Uskoa saa valaa ja onnistumisista pitää innostua, mutta rehellinen pitäisi silti olla.

Lääkkeet kyllä löytyvät, jos ensin ymmärtää olevansa kipeä.

Tilastoja vääntelemällä Lahden tilanne saadaan näyttämään siltä, miltä kulloinkin halutaan.

Jos lihaksiaan ihailee yksin peilin edessä, voi kroppa näyttääkin hyvältä!

Kun kaverit hikoilevat kuntosalilla, Lahti tekee kotona askelkyykkyjä ja kehuu itseään hyvistä suorituksista, vaikka infarkti on vain muutaman kyykyn päässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti on varautunut suositukseen hankkimalla yli 100 000 maskia – "Erittäin pieni määrä, jos tulee laajoja suosituksia"
 2. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 3. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 4. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 5. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 6. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. TS: Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski hakee Raision johtoon
 11. "Tämä tulee näyttämään hakkuuaukealta" – Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa alle puolikkaalla katsomokapasiteetilla
 12. Kylkikolari risteyksessä Kärkölässä, toinen autoista päätyi ojaan
 13. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 14. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 15. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 3. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 4. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Fingerpori 10.8.2020
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 11. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 12. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 13. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 14. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 15. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.