Lahden kunnallispolitiikassa on nähty viime päivinä eriskummallinen ottelu, joka sai alkunsa kokoomuksen kaupunginvaltuutetun Kristiina Joensuun mielipidekirjoituksesta (ESS 10.3.).
Joensuu syytti Lahteen sorvatun pormestarimallin valmistelun olleen ”häikäilemättömän epädemokraattista”. Hänen mukaansa valtuutettuja oli kielletty antamasta tarkempia tietoja mallin valmistelusta ja esimerkiksi kirjoittamasta pormestarimallia vastustavia mielipidekirjoituksia.
Tätä on helppo pitää mielipiteen ilmaisuvapauden rajoittamisena.
Kokoomuksen valtuustoryhmää vetävä Hannu Rahkonen kuittasi Joensuun väitteet nopeasti ”pötypuheiksi” (ESS 12.3.). Rahkosen mukaan kokoomuksen ryhmässä asioista saa olla eri mieltä ja nämä mielipiteet saa vieläpä julkaistakin.
Maanantaina kokoomuksen valtuustoryhmä kuitenkin päätti erottaa Joensuun. Syynä oli, että Joensuu oli tuonut julkisuuteen kokoomuspoliitikoille esitetyn toiveen olla kommentoimatta ”keskeneräisiä asioita” julkisuudessa.
Viikonlopun tapahtumien perusteella kokoomuksessa todellakin on katto korkealla ja seinät leveällä. Asioista saa olla mitä mieltä vain – väärääkin – kunhan vain ei kerro kenellekään, ettei puolue kuitenkaan toivo vääränlaisia mielipiteitä esitettävän. Muuten tulee potkut.
Ihailtavaa avarakatseisuutta.
Itse asialle eli kunnallispolitiikkaan avoimuutta ja selkeyttä tuovalle pormestarimallille kokoomuksen jäsentenvälinen turnaus on tietysti vain haitaksi. Kun kaupungin toinen valtapuolue tekee näin selväksi, ettei soraääniä kaivata, vastustajien on helppoa leimata koko hanke pienten piirien nepotistiseksi puuhasteluksi.
Seuraaviin kuntavaaleihin ja pormestariajan alkuun on vielä kolme vuotta aikaa. Siinä ajassa ehtii tapahtua paljon, mutta on varsin todennäköistä, että Lahden ensimmäinen pormestari on joko kokoomuslainen tai demari – riippuen siitä kumpi perinteisistä valtapuolueista voittaa vaalit.
Nyt puolueiden pitäisi tehdä kaikkensa, jotta suhmurointiepäilyt saataisiin kumottua. Se edellyttää avoimuutta, salailun lopettamista ja niistä keskeneräisistä asioista puhumista. Ja sitä, että pormestarikandidaateiksi yritetään nostaa muitakin kuin nyt käytäväpuheissa toistuvia vakionimiä – Mika Karia (sd.), Sirkku Hildéniä (sd.) ja Juha Rostedtia (kok.).
Pormestarimallia ovatkin vastustaneet juuri valtuuston pienet ryhmät kuten perussuomalaiset. Pienemmille puolueille pormestarimalli on silti mahdollisuus, sillä se tekee kuntavaaleistakin aiempaa henkilökeskeisemmät. Vetävän ja kilpailukykyisen pormestariehdokkaan turvin voi nousta vaalivoittoon.