Hinausautoja ja teinien e-urheilua - "Tällaiseenkin elämäntapaan voisi tottua"

Ilkka Kuosmanen

Eräänä maanantai-iltana olin kuljettamassa teinejäni jälleen kerran Vierumäelle parin päivän epäviralliselle e-urheiluleirille (ennen sitä sanottiin tietokoneilla pelaamiseksi). Taisin ajatella, että tiedossa olisi jälleen virvoitusjuomien holtitonta liikakäyttöä, kauniiden talvipäivien tuhlaamista ja aivot mädättävää pikku-ukkeleiden lahtaamista ruudulla. Karma iski välittömästi, sillä auto teki tenän. Sammui kerta kaikkiaan tielle siinä Versowoodin kulmilla.

Lapset ja takakonttiin sullotut tietokoneet evakuoitiin nopeasti toisella kyydillä määränpäähänsä. Minä jäin bussipysäkille 13 asteen pakkasessa keräämään positiivisia ajatuksia. Olin pukeutunut reipasta hiihtolenkkiä varten, ja auto alkoi viiletä nopeasti, sillä tuuli kävi suoraan Itä-Siperiasta. Hinausauto saapui onneksi alle tunnissa.

Minulle avautui hieno mahdollisuus seurata ammattimaisen hinauspalvelun toimintaa. Kuinka näppärästi aloitekyvyttömäksi muuttunut autoni nousikaan kauko-ohjattuna kuorma-auton lavalle. Oli ilo tukea nuorta yrittäjää, joka kertoi suuntaavaansa seuraavaksi Mäntsälään pelastamaan jotain toista ressukkaa tien varresta. Ehdin sinä iltana vielä hiihtämäänkin.

Korjaamomies arveli, että autosta saattaa olla hajonnut kampiakselin asentoanturi. Ammattimiehen arvio osui oikeaan. Jos autoni ei olisi mennyt ”kaputt”, en olisi koskaan saanut tietää, että autoissa on nykyisin sellainenkin osa, joka haistelee jatkuvasti kampiakselin asentoa, jotta autoa ohjaava tietokone osaa ruiskuttaa juuri oikean määrän bensaa oikeaan aikaan moottoriin.

Tällaisen osan uusiminen maksaa vain 300 euroa, kun työtunnin hinta on maltilliset 103 euroa. Iloitsin suuresti, että pystyin näin vaatimattomalla panoksellani tukemaan jälleen paikallista yrittäjyyttä. Vielä enemmän ilahduin, kun korjaamomies mainitsi minulle laskua esitellessään, että hallinosturihenkilölle oli käynyt pieni lapsus. Sen seurauksena autoni katto oli mennyt vain hieman ruttuun. Lommo oli kuitenkin lähes huomaamaton. Koska 12 vuotta vanhalla koslalla ei ole juurikaan jälleenmyyntiarvoa, sovimme hyvässä yhteisymmärryksessä laskun huojentamisesta satasella.

Katsoin kohtalon näin osoittaneen, että säästyneellä satasella perheen e-urheilijat pitää kuljettaa palkintomatkalle Tallinnaan. Kävimme tiedekeskuksessa, teimme vaatehankintoja, söimme Viron pohjoisnaapurin eksoottisessa hampurilaisravintolassa ja vietimme laadukasta isä–lapsiaikaa kahdella laivalla. Matkan jälkeen lapseni jaksoivatkin jälleen uppoutua uudella innolla virtuaalisten urheiluyhteisöjen kiehtovaan maailmaan.

Pari viikkoa myöhemmin auto hyytyi Lahden keskustaan noin puolen kilometrin päähän korjaamosta. Olipa hyvä, että ei sammunut risteykseen!

Soitin vaimon hätiin, mutta varavirrasta ei ollut hyötyä. Hinausauton kutsuminen kävi jo lähes vanhalla rutiinilla, ja korjaamolasku (laturi + akku) oli alle 600 euroa. Huomautin vaimolleni, että aamu oli aurinkoinen ja arvelin, että tällaiseenkin elämäntapaan voisi varmasti tottua. Vastauksesta en saanut selvää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti on varautunut suositukseen hankkimalla yli 100 000 maskia – "Erittäin pieni määrä, jos tulee laajoja suosituksia"
 2. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 3. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 4. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 5. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 6. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. TS: Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski hakee Raision johtoon
 11. "Tämä tulee näyttämään hakkuuaukealta" – Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa alle puolikkaalla katsomokapasiteetilla
 12. Kylkikolari risteyksessä Kärkölässä, toinen autoista päätyi ojaan
 13. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 14. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 15. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 3. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 4. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 5. Fingerpori 10.8.2020
 6. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 11. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 12. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 13. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 14. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 15. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.