Hämmentävää anteeksipyytelyä ja kiemurtelua kameroiden edessä

Lealiisa Kivikari

Eri asiantuntijoiden selkeä viesti on: Mikäli ei kykene antamaan anteeksi, niin kauna ja katkeruus alkavat hiljalleen syödä ihmistä sekä psyykkisesti että fyysisesti. Pahimmillaan selvittämättä jääneet loukkaukset ja väärin toimiminen voivat johtaa elämänhalun menettämiseen. Parhaimmillaan anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen on vastavuoroinen puhdistava prosessi.

Olemme saaneet seurata useita julkisia anteeksipyyntörituaaleja. Kaava menee näin: Väärin kohdelluksi tullut ihminen ja ihmiset, tai sopimattomista teoista vihiä saaneet toimittajat nostavat julkisuuteen tietoja törkeästä käyttäytymisestä ja ala-arvoisista puheista. Julkisesti syytteessä oleva ihminen palkkaa itselleen kriisiviestintään erikoistuneen ammattilaisen, jonka ohjeiden mukaan yritetään pelastaa se, mitä pelastettavissa on. Henkilö, joka on toiminut väärin, tulee ihmisten eteen katumaan tekojaan ja pyytämään nöyrästi anteeksi.

Entä, kenen pitäisi vastata anteeksipyyntöön, kun se esitetään koko kansalle? Presidentin vai arkkipiispan, vai peräti molempien? Vai pitäisikö somessa olla anteeksipyytäjän nimeä kantava adressi, johon kansalainen laittaa peukun ylös tai alas sen mukaan antaako anteeksi vai ei?

Julkiset anteeksipyytäjät niputetaan usein samaan nippuun, vaikka heidän käyttäytymisensä ei olisi millään lailla verrannollista keskenään.

Yksi pyytää anteeksi kiroilua. Toinen törpöttelyä vapaa-ajalla. Kolmas nöyrtyy lopulta myöntämään, että on käyttänyt valta-asemaansa väärin jo vuosia.

Turhanpäiväistä selittelyä ei sallita, armoa tai tekosyitä ei tunneta. Lokaa saavat päälleen kaikki osapuolet.

Jotain hyvin hämmentävää ja pinnallista tässä ajassa on. Viihdekoneisto ja media tarjoilevat rankkoja juttuja, ihmiset avautuvat elämästään, itketään ja itketetään. Kiemurrellaan ja kadutaan kameran edessä. Annetaanko ja saadaanko anteeksi? Vai onko se edes näiden rituaalien tarkoitus?

Kansa rakastaa viihdettä ja viihdyttäjiään. Eri medioilla ja toimittajilla on suuri rooli ja paljon valtaa, mutta tarjoillaanko meille vain tuloja kasvattavia pikajuttuja? Somelauma säntäilee tunnekiimassa jättäen mielipiteitään eri viestimien kommenttiketjuihin.

Ikävä kyllä, tulee mieleen, että anteeksiannon syvä, vuorovaikutusta parantava voima on menettämässä merkityksensä. Toivon olevani väärässä. Ehkä keskustelun avaukset ja anteeksipyyntörituaalit johtavat lopulta ihmisten väliseen tasavertaisuuteen ja vähentävät vallan väärinkäyttöä. Tämä jää ihmeteltäväksi, sillä vasta toiminta ja teot näyttävät sen, onko mikään muuttunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.