Vanhemmat eivät ole lapsensa kavereita

Matti Eve

Viime viikonloppuna kantautui upea uutinen, kun kolme lahtelaismiestä ja yksi nainen tekivät esimerkillisen hyvän työn. Läntisellä hautausmaalla oli kaadettu yli sata hautakiveä. Nuori nelikko ei jäänyt ihmettelemään vaan lähti talkoisiin nostamaan kivet takaisin riviin. Iso kiitos kuuluu heille. Esimerkillisellä toiminnallaan he osoittivat, että vielä on ­olemassa lähimmäisen rakkautta ja kunnioi­tusta arvoja kohtaan.

Sosiaalinen media on täynnä vihaa vandaaleja kohtaan ja syyllisten etsintä on käynnissä. Ihmisten kiinnostus on ymmärrettävää. Monien huulilla on kysymys, keitä kaatajat ovat. Syylliset jäänevät aikanaan kiinni, mutta nyt olisi rakentavampaa kysyä, miksi he syyllistyivät typeryyteen? Maailma näyttää menevän päivä päivältä hullumpaan suuntaan. Ikään kuin kaikki olisi sallittua.

Olisi aivan liian halpaa väittää, että ihmisten välinpitämättömyys olisi yhteiskunnan vika. Arvot, etiketti ja vanhempien kunnioitus tuntuvat olevan enää vain hatara muisto menneiltä ajoilta. Vanhemmat ihmiset kaipaavat takaisin aikoja, kun kuri ja järjestys olivat vielä muodissa. Ovatko nämä perusarvot todellakin kadonneet?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kiteyttää hyvin tämän päivän ongelman. Hän sanoo, että ”moniin aikuisiin on iskostunut se ajatus, että murrosikä on vaikeaa ja niin se usein onkin. Se ei tarkoita, että vanhempien pitäisi yrittää ymmärtää ja kompata nuorta kaikessa – sellainen on säälittävää. Nuorelle kaverit ja heidän hyväksyntänsä on ­tärkeää, mutta vanhemman tehtävä ei ole olla kaveri”.

Sinkkosen oivaan näkemykseen yhtyvät taatusti myös lasten ja nuorten parissa toimivat opettajat. Kokeneemmat opettajat ovat tämän muutoksen nähneet ja takuulla myös tietävät missä maailma pääsi lipsahtamaan raiteiltaan. Valitettavan monien oppilaiden mielestä parhaat opettajat ovat kavereita ja he, jotka vaativat edes vähäistä kuria ja järjestystä, ovat kusipäitä. Opettajat ovat mahdottoman tehtävän edessä. Koulun tehtävä ei ole kasvattaa, vaan opettaa. Kasvatus kuuluu vanhemmille.

Psykiatri Sinkkosen näkemys herättää kysymyksen, missä vanhempien kasvatusmetodit ovat lähteneet lapasesta. Mikäli äiti tai isä unohtaa oman kasvattajan rooliinsa ja ryhtyy lapsensa kaveriksi, peli on hävitty. Kaveri ei kaveria tuomitse ja kaverit ovat aina samaa mieltä.

Vanhemman rooli on haastava. He kohtaavat taatusti tilanteita, joissa joutuvat sanomaan lapselleen ei. En kuitenkaan jaksa uskoa, että kurissa ja nuhteessa kasvaneet lapset kärsisivät aikuisena mistään lapsuuden traumoista, päinvastoin. Perinteiset arvot ja säännöt eivät ole mennyttä maailmaa. Terveitä lapsia kasvaa edelleen ympäristössä, missä rajat ja rakkaus kulkevat käsi kädessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 4. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 5. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 6. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 7. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 8. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 9. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 10. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 11. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 12. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 13. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 14. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 15. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.