Hellettä odotettavissa ainakin kesään asti

Juha Honkonen

Puheenaihe Minna Helteestä tuskin päästään vielä viikkoihin. Työnantajaleiriin loikanneen valtakunnansovittelijan seuraajan nimittäin valitsee käytännössä – tadaa – työnantajapuoli.

Helteen esitteli valinnan tehneelle työ- ja elinkeinoministeriölle työntekijäleiri, joten nyt on kuulemma vastapuolen vuoro. Käytäntö saattaa tuntua tunkkaiselta sulle mulle -meiningiltä, koska se on sitä. Poliittiset virkanimitykset ovat kuin yritystuet: niiden vähentämisestä kaikki tuntuvat julkisuudessa olevan yksimielisiä, mutta kitkemisessä ei vain onnistuta. Todellista tahtoa ei ole.

Kuka on se rohkea, joka luopuu hitusen omasta vallastaan muuttaakseen ummehtunutta rekryperinnettä? Kuka uskaltaa ajatella, että jos emme käytä omaa valintavuoroamme, myös muut rohkaistuvat tekemään riippumattoman valinnan?

Kun muutaman kerran on valittu pätevin – eikä sopivin – ehdokas, poliittiset nimitykset alkavat näyttäytyä noloina tuulahduksina suoraan kekkoslovakiasta.

Juhlapuheissa tämä on jo ymmärretty.

– Poliittiset paketoinnit virkanimityksissä syövät politiikan uskottavuutta. Sulle mulle -politiikan aika on yksinkertaisesti ohi, Juha Sipilä (kesk.) lupasi eduskuntavaalien alla.

Poliittisten nimitysten kulttuuri voi kuitenkin oikein hyvin.

Olli Rehn (kesk.) valittiin vastikään Suomen Pankin johtoon. Jo hallituskauden alussa Kelan pääjohtajaksi nimitettiin keskustan taustavaikuttaja Elli Aaltonen.

Alexander Stubb (kok.) nimitettiin Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi. Europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk.) taas sai töitä EU:n tilintarkastustuomioistuimesta. Ulkoministeri Timo Soinille (sin.) taas on tiettävästi tarjottu paikkaa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa. Soini tosin saattaa pelastaa siniset nöyryyttävimmältä tappiolta ja siirtyä vasta vaalien jälkeen suurlähettilääksi jonnekin.

Hallituksella olisi vielä monta tilaisuutta korjata kurssia ja olla penäämättä puoluekirjan perään.

Rekrylistalla on ainakin kansliapäälliköitä maa- ja metsätalous- sekä sisäministeriöstä ja ehkä ympäristöministeriöstä. Myös Rehnin seuraaja Suomen Pankin johtokuntaan on haussa.

Hallitus voi ryhdistäytyä jo Helteen seuraajan valinnassa. Työministeri Jari Lindström (sin.) voi hyvin viheltää tuolileikin poikki ja perustaa vaikka riippumattoman valintatyöryhmän.

Mitä puolueettomampi hakuprosessi ja valittava henkilö, sitä uskottavampaa on hänen sovittelutyönsäkin. Ei tulisi nykytapaan epäilyjä jomman kumman osapuolen suosimisesta.

Sama koskee muitakin virkanimityksiä. Lahdessa valitaan paraikaa kaupunginjohtajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 5. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 6. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 7. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 8. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 9. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 10. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 11. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 12. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 13. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 14. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 15. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.