Huumeongelma ei ole vain imagoasia

Hanna Myyrä

Lahti on päässyt viime aikoina otsikoihin huumeongelmansa takia. On ikävää ajatella, että Lahti niittää mainetta huumekaupunkina, kun mieluummin Lahden nostaisi esiin vaikkapa Suomen lämpimimpänä paikkakuntana tai rosoisena kulttuurikaupunkina – on se toki niitäkin. Omasta kotikaupungistaan kuulee mieluummin hyviä kuin huonoja uutisia, mutta ongelmat eivät ratkea pään työntämisellä puskaan.

Tosiasia kuitenkin on, että viime vuosina Lahden huumetilanne on mennyt huonompaan suuntaan.

Esimerkiksi jätevesitutkimukset ovat kertoneet siitä, että Lahdessa käytetään amfetamiinia poikkeuksellisen paljon. Lahdesta on tullut vilkas huumeiden kauttakulkupaikka, mikä on ikävää kuultavaa.

Huumekauppa lisää rikollisuutta eikä huumeiden käyttökään jää vain yksilön omaksi ongelmaksi, vaan koskettaa myös lähipiiriä ja laajempaa yhteisöä. Rattijuopumustapauksissa on yhä useammin kyse huumeiden vaikutuksen alla ajamisesta.

Myös Lahden naapurikunnissa huumeongelma on pahentunut: Heinolassa ja Orimattilassa paljastuu paljon huumeidenkäyttörikoksia ja Hollolassa vakavampia huumerikoksia.

Huumeongelman paheneminen jää herkästi tavalliselta kaduntallaajalta huomaamatta. Sen vuoksi on hyvä, että ongelmasta puhutaan. Sen ratkaisemisen vaatii paljon työtä ja myös kaupunkilaisilta hereillä oloa. Poliisi ei voi olla joka paikassa yhtä aikaa, ja yleisön vihjeet ovat tärkeitä.

Paljasjalkaisena lahtelaisena ja lähes koko ikäni Lahdessa asuneena törmäsin huumeiden läsnäoloon itse ensimmäisen kerran 90-luvun lopussa. Samaan taloon oli muuttanut nuori huumeita käyttävä tyttö, ja sen jälkeen alkoi poliisiautoja näkyä pihalla tämän tästä ja huumeruiskuja löytyä rappukäytävästä. Kun taloudessa asui hiekkalaatikkoikäisiä, täytyi leikkipaikat tarkistaa ennen lasten irti päästämistä.

Se oli toki vain pieni otos siitä, mitä kaupungilla huumepuolella tapahtui, mutta avasi silmiä: Lahti ei ole mikään lintukoto.

Poliisi katsoo nykyisten resurssiensa riittävän huumeiden vastaiseen työhön ja se on saanut myös tuloksia aikaan. Viime vuonna huumekauppiaita jäi Suomessa kiinni ennätyksellisen paljon ja poliisi pystyy tekemään valvontaiskuja yleisövihjeiden perusteella paikkoihin, joissa huumeita kaupataan. Se on lohdullista kuultavaa.

Kun Lahden huumetilanneon kasvanut näin pahaksi, on tärkeää, että poliisi pystyy tekemään täällä kaikkensa ongelman kuriin saamiseksi. Säästetään sitten mistä tahansa, ei tässä asiassa säästämiseen ole varaa.

Se maksaa liikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 2. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 3. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 4. 3.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Epidemiatilanne edelleen rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu
 5. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 6. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
 7. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 8. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
 9. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 10. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 11. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin
 12. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"
 13. Rikoksilla oireilevia nuoria pitää auttaa jo vankilassaoloaikana – "Me emme tuomitse tai ylenkatso"
 14. Huuhkaja-kapteenilta tiukka kannanotto: "USA, mitä v*ttua?"
 15. Satu Jaatinen kirjoitti tietokirjan kuninkaallisista – "On kiehtovaa, kun joku ihminen voi tietää sukunsa tarinan tuhat vuotta taaksepäin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.